Реклама / Ads
7| 4638 |18.11.2010 НОВИНИ

Станишев: Свидетели сме на един пълзящ преврат

.
Сергей Станишев
Според Станишев се оказва системно безпрецедентен натиск върху политическите опоненти. Както и, че в момента се наблюдава концентрация на власт в ръцете на една политическа сила и по-точно на един човек.
 

Лидерът на БСП Сергей Станишев, заяви че „Демократичните ценности са същинската основа на ЕС и гаранция за развитието на съюза" по време на конференция на тема „Свободата на медиите и демокрацията под заплаха".

По този повод той добави: „В България ежедневно се случва един пълзящ преврат". Той каза още, че преди 89-та, когато е нямало свобода на словото, хората са реагирали на управляващите с вицове. „Тази традиция се възражда и днес, почти всеки ден се ражда по един виц за Бойко Борисов".

Според него демокрацията има три основни стълба: свобода на словото, свобода на избора и система за баланс и взаимен контрол между различните власти.

„Доста време живяхме с една илюзия", посочи Станишев и каза, че тази илюзия е, че веднъж получени, правата остават завинаги. Лидерът на БСП изтъкна, че се посяга на основни права.

Относно свободата на медиите той цитира данните на „Репортери без граници", според които тази година България е на последно място в ЕС по свобода на медиите. През 2008 страната ни е била на 58-ма в света а през 2010-та сме на 70-то място.

Лидерът на БСП посочи за пример и писмото изпратено от министър-председателя Бойко Борисов до медиите, в което той пита дали им е оказван натиск. Според соцлидера едва ли някоя медия ще признае, че й се оказва натиск от управляващите. „Натискът върху медиите се засилва", посочи обаче социалистът.

Заради финансовата криза по думите на Станишев рекламният пазар се е свил и волю неволю медиите стават малко по-зависими и уязвими.

Станишев посочи, че допреди една година медиите и управляващите са били в топли отношения. Сега в изпълнителната власт се вижда раздразнение, когато й се задават неудобни въпроси. Журналистите са много по-безпомощни и беззащитни, смята още Сергей Станишев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 4787 |15.11.2010 Станишев: Обвинението срещу мен е политическа поръчка . 5| 6116 |13.11.2010 С. Станишев: Ако АБВ стане партия, всеки да избира . 2| 5512 |12.11.2010 Станишев: Ако АБВ е партия, членовете на БСП да избират . 24| 4851 |11.11.2010 Станишев: ГЕРБ прави бюджет на лъжата и безсилието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads