Реклама / Ads
7| 6008 |05.03.2015 НОВИНИ

Станишев : Да ускорим влизането на България в Шенген. Време е!

.
Откриване на националната кампания
Лидерът на ПЕС Сергей Станишев откри националната кампания "България в Шенген. Време е!" в Археологическия музей в столицата. Той изрази задоволство, че хора от различни политически сили и сфери на живота са застанали зад кампанията. "Ако сме обединени около определена национална кауза може да постигнем национален резултат, който да е добър за гражданите", категоричен бе Станишев.
 
„Днес заедно поставяме началото на един нов разговор за България в Европа. За Европа на справедливостта и морала. За индивидуалното и националното достойнство. За равнопоставеността и почтеността.“ Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев по време на откриването .

На събитието присъстваха вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева, министрите на културата и правосъдието Вежди Рашидов и Христо Иванов, както и над сто интелектуалци, учени, представители на медиите и известни имена на културата, изкуството и спорта.

„Ние се обръщаме днес с една идея, която не е никакъв елитарен каприз, нито е театрално усилие, както и не е сведена само до свободата да кацнем на някое летище. Това е една всеобща, всеобхватна националнозначима идея“, заяви проф. Андрей Пантев по време на откриването.

„Правото на е на наша страна. Единственият начин да преодолеем каквито и да е трудности по Шенген е да отговорим с повече работа“, посочи вицепремиерът Меглена Кунева.

По думите на президента на ПЕС, Сергей Станишев, който е и инициатор на кампанията, отдавна е дошло времето да преоткрием темата за европейското самочувствие на България. „Често ни третират като европейци втора ръка. А ние го приемаме. И някак плашливо и неуверено поставяме важните за нас въпроси пред Европа и европейските институции.  Смятам, че днес трябва да покажем ново европейско самочувствие. Каквото се искаше от нас, беше изпълнено. Нещо повече, в контекста на международни конфликти, браним външната граница на ЕС. Затова оставането на България и Румъния извън Шенгенското пространство вече е нелогично. То поставя под въпрос общата ни сигурност, но и същността на европейската идея.“

„България в Шенген“ е моя лична кауза. Политическата ми позиция като президент на ПЕС ми дава европейска роля. Но искам и в новата си европейска роля да служа на България“, каза още Сергей Станишев. Евросоциалист №1 напомни, че каузата „България в Шенген“ има вече много европейски приятели, сред които президентът на ЕП Мартин Шулц, председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, премиерът на Италия Матео Ренци и др.

Кампанията вече има и посланици зад граница. „Нека ви споделя и нещо, което много ме трогна. Днес в Париж ще прозвучи „Облаче ле, бяло“, а Дони ще носи значката си с логото на кампанията на концертите в Брюксел, Люксембург, Лондон, Виена, Милано и Мюнхен”, разказа Станишев. 



 Кампанията „България в Шенген. Време е!“ стартира с патриотичен клип на 4 езика (освен на български, на английски, френски и немски). 

По долу ви предлагаме текста на декларацията:

ДЕКЛАРАЦИЯ

Ние сме днешните граждани на България. Държавници, интелектуалци, хора на духовността и културата, учени, журналисти, работещи, студенти. Ние сме днешните граждани на обединена Европа. Смятаме, че двойният стандарт около приемането на България в Шенгенското пространство не е приемлив.

Оказва се, че сме равни с останалите страни-членки на Европейския съюз по задължения, но не и по права. Както всички останали от нашето европейско семейство сме длъжни да се грижим за общия си дом, но не можем свободно да живеем в него.

Затова искаме да заявим: ние не сме европейци втора ръка и никога не сме били. Българският народ е сред основоположниците на християнска Европа, на нейната духовност, култура и писменост, още от IХ век. Стотици години сме били стената, която е опазвала свободното развитие на целия европейски континент. И никога не сме искали благодарност. Единственото, което някога сме искали, е равнопоставеност и почтеност.

Приемането на България в Шенгенското пространство вече е въпрос на историческа и морална справедливост.

Ние, българите, днес заставаме обединени зад тази национална, но и общоевропейска кауза, която дава смисъл на самото съществуване на Европа.

България в Шенген. Време е!
......................................................................................................................
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5016 |04.03.2015 Станишев: Със сделка за върховете на МВР и ДАНС Вучков е поставен в неловко положение . 20| 5234 |01.03.2015 Станишев: Приятели, Честита Баба Марта! . 8| 4499 |26.02.2015 Станишев: Загрижени сме за върховенството на закона в Македония . 1| 4520 |25.02.2015 Станишев подкрепи Шефчович за Енергийния съюз в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads