Реклама / Ads
37| 8582 |04.04.2014 НОВИНИ

Стоянов: Българската политика е тепих за борба

.
Петър Стоянов
Преди доста години, когато за пръв път заговорих за НАТО и ЕС, това се възприе много революционно; журналистите посрещнаха шеговито, а някои и злобно тези идеи, заяви по ТВ Европа президентът (1997-2001) Петър Стоянов.
 

Моето малко отмъщение е, че днес хора, които тогава бяха против НАТО, днес говорят за цивилизационния избор на България, а при това става дума и за хора от левицата, обясни той.

През 2007 г. след февруарските събития президентът и служебният кабинет бяха истинските господари на положението, НС нямаше и това беше добре, за да не се изпускат сроковете за подаване на молбата, защото от БСП нямаше да приемат това, разказа Стоянов.

Две трудни решения трябваше да взема по време на кризата в Косово - едното беше подкрепа за действията на НАТО в бивша Югославия. Ако тогава България се беше забавила с ден-два, това щеше да направи впечатление; щяха да кажат: ето, старият руски сателит отново се дърпа. Второто беше даването на въздушното ни пространство, изключително тежко решение, но по това време работихме в синхрон с правителството на Иван Костов, спомни си още Стоянов.

Визитата на Бил Клинтън беше знакова, защото дотогава американски президент не беше идвал у нас, а и никога дотогава в историята ни не сме били съюзник на САЩ. България не беше и много позната тогава, продължи той. Клинтън дойде в България много подготвен; аз дълго и многократно му бях говорил за българската история. Визитата му беше историческа, колкото и да се пазя да говоря така. Той преспа две нощи в София, което на дипломатически език значи много. След това посещение бях вече съвсем сигурен, че България ще стане член на НАТО. Вярно, мислех, че ще е по-рано от 2004 г., но и това беше добре. Хубаво е, че в честването на 10 годишнината на членството ни в НАТО се запази един тон на сдържаност, каза Стоянов.

В съветската система се влизаше с танкове, но се и излизаше пак така. Сега вече не е така, посочи Стоянов. Кризата в Украйна и в Косово не са едно и също нещо. Но тези, които нашепват, че сме слуги на Брюксел, изпратиха децата си да учат в чужбина и се ползват щедро от еврофондовете. Косово се оформя като независима държава с цената на много насилие. Крим не стана самостоятелен, а част от Русия, и то без особено насилие. Слава богу, че България вече десет години е член на НАТО и това говори за прозорливост на тогавашния политически елит, припомни той.

Българският политически дебат е много ожесточен; борим се на националния си тепих, с националните си хватки и реторика за европарламент. А основната цел на политическите партии трябва да е повече от нашенската провинциална дреха. В същото време европейският дебат тече, а ние се държим като наблюдатели, сякаш не се част от ЕС.

Аз съм си седесар; не бих направил друга партия, нито дори фракция, каза още Стоянов. Една от причините, че напоследък губим избори е, че нашите избиратели вече не са в България - предприемчивите, прозападните, младите хора, изброи той и препоръча да се изнася агитацията навън.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5148 |02.04.2014 Каката: В политиката Бойко стана по-тъжен и суров . 74| 5658 |29.03.2014 Вигенин: Санкции срещу Русия ще ударят българската икономика . 8| 5145 |28.03.2014 Стоичков бистри европолитиката и се грижи за българското име на Запад . 33| 5451 |28.03.2014 Д.Стойнев: Енергийната и социалната политика на Европа е провал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads