Реклама / Ads
59| 5345 |22.11.2013 НОВИНИ

Стойнев: България и САЩ тръгват по нов път

.
Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев Източник: Булфото
България и САЩ тръгват по нов път на взаимоотношения. Български министър на икономиката за първи път е приет в Съвета за национална сигурност на САЩ за среща с икономическите съветници на президента Барак Обама.
 

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на посещението си в американската компания „Уестингхауз” AP 1000 в САЩ.

"Срещата ми с толкова много инвеститори, които имат конкретни предложения за инвестиции в България ясно показва, че оттук нататък взаимоотношенията ни със Съединените щати ще се засилят в сферата на икономиката", подчерта министърът.

Технологията на ядрения реактор от 3+ поколение АР1000 на „Уестингхауз" е бъдещето на атомната енергетика, и то най-вече по отношение на решаването на въпросите на сигурността, заяви изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй" Иван Генов. По думите му, това е нов революционен подход.

"Простият пример, за да бъде разбрано какво означава това - ако във „Фукушима" реакторите бяха АР1000 с този дълъг период с пълна загуба на електрическо захранване и нормална, и на дизелите, просто нищо нямаше да се случи. Активната зона щеше да се охлажда нормално. Всичко щеше да приключи съвсем безопасно и след възстановяване на захранването блоковете щяха да бъдат въведени в експлоатация", обясни изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй".

Иван Генов посочи, че АЕЦ „Козлодуй" и „Уестингхауз" си сътрудничат от почти двадесет години и има огромен обем от съвместна дейност, като последният общ проект е от няколко седмици. Генов изтъкна, че изграждането на реактор АР1000 в „Козлодуй" би било грандиозен проект за България.

"Ако се вземе решение за преговори с „Уестингхаус", до шест месеца може да има финансов модел, който ясно да показва, каква ще бъде крайната ценa, още заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на посещението си в американската компания.

Той допълни, че е имал срещи с членове на борда на „Екс-Им Банк", които са изразили готовността си да финансират проекта. Това означава, че американското правителство застава зад този проекта, подчерта Стойнев.

Министърът посочи, че е имал срещи и с представители на „General Electric", които са изразили желание да участват в изграждането на девети и десети блок на територията на ТЕЦ „Марица Изток - 2".

Това показва, че интересът на американски компании към българската икономика и в частност енергетиката е огромен, каза Драгомир Стойнев. По думите му, общият извод, до който са стигнали със заместник-секретаря по енергетика на САЩ Даниел Понеман е, че потенциалът на икономическите отношения между двете държави не е използван и че оттук нататък тези отношения тръгват по един нов път.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5086 |22.11.2013 К. Георгиева: България получава помощ за бежанците от Европа . 76| 5040 |22.11.2013 Цветанов съди България в Страсбург . 90| 8847 |21.11.2013 Дянков проговори: Оставихме България по-добре, отколкото я заварихме . 36| 6019 |20.11.2013 Евростат: България е с най-голяма смъртност в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads