Реклама / Ads
4| 5081 |17.10.2007 НОВИНИ

Светлина в тунела на образованието?

.
В Министерството на образованието и науката продължават преговорите със синдикатите в образованието за увеличение на учителските заплати.
 

По предварителна информация ще има и среща между премиера Сергей Станишев и представители на синдикатите.

Frognews.bg напомня, че министрите на финансите и на образованието – Пламен Орешарски и Даниел Вълчев отказаха да коментират работните варианти за увеличение на заплатите на учителите, които се обсъждат заедно със синдикатите. Двамата участваха вчера в заседанието на ПГ на НДСВ, на което присъства и лидерът на партията Симеон Сакскобургготски. След заседанието на жълтата група финансовият министър Пламен Орешарски беше категоричен, че при представянето на основните параметри на бюджета за догодина не са коментирани отделни сектори като образованието, както и учителската стачка. "Не коментирам работни варианти", беше категоричен и министърът на образованието Даниел Вълчев. „Това, което правим цял ден, е да видим как да обвържем възможностите на бюджета със структурни мерки, така че да удовлетворим колкото се може повече от исканията на учителите”, допълни той. „Според мен час по-скоро трябва да се очертае решение на проблема”, каза още просветният министър, запитан дали е оптимист, че до края на седмицата ще има развръзка със стачката на учителите. На срещата в Министерство на образованието и науката вчера са били формирани две работни групи. Едната работи по разчетите, които са за 20% увеличение на средната брутна работна заплата на заетите в средното образование от 1 октомври тази година. Има и разчети за това средната брутна работна заплата да достигне 650 лева до юли 2008 г. Другата работна група работи по текстове, свързани с децентрализацията на финансовите средства и по текстове, свързани с политики, водещи до създаването на добри условия за работа в училищата и детските градини.

Днес в късния следобед на площад "Независимост" в столицата отново ще има учителски митинг; за утре е планиран и национален. На него ще присъстват и представители на европейските структури и Интернационала на образованието.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6656 |16.10.2007 Кандидат-кметове бистрят съдбата на Созопол и Несебър . 0| 5417 |16.10.2007 Войниците в отпуск да гласуват, командоси се стягат за НАТО . 1| 5659 |16.10.2007 Камара от проблеми в "Пирогов" установява доклад . 0| 5007 |16.10.2007 Стачка и преговори + протести срещу матурите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads