Реклама / Ads
6| 4881 |05.03.2011 НОВИНИ

В. Танов: Контрабандата на тютюневи изделия измести наркотиците

.
Ваньо Танов
Заради засиления контрол по южната ни граница наркотрафикът се бил пренасочил по Средиземно и Черно море.
 

Голяма част от организираните престъпни групи се преориентираха от наркотрафик към контрабанда на тютюневи изделия, обяви директорът на Агенция Митници Ваньо Танов на съвместната пресконференция на премиера Бойко Борисов след среща с посланика на САЩ Джеймс Уорлик.

Заради засиления контрол на нашата южна граница заедно със засиления контрол от турска страна, която миналата година е монтирала четири скенера, се отчита нова тенденция в Митниците - наркотрафикът се бил пренасочил по морските пътища - по Средиземно и Черно море, поясни Танов.

„Завърши структурната реформа, текат вече процедури за закупуване на четири скенера през Министерство на финансите и през Световната банка за още четири скенера”, заяви Танов. Той посочи, че ако всичко върви нормално до края на годината ще бъде оборудвана Черноморската и част от западната ни граница със скенери и до края на този месец ще бъде изграден единен център за анализ на риска, в който ще постъпва информацията от всички скенери.

„Вече всички товари, които влизат в страната, се подават с електронна декларация, което позволява да имаме информация за стоки, товари и фирми”, посочи Танов. Той заяви, че по отношение на корабите тази информация пристига 24 часа по-рано. По думите му, ако попаднат в рисковите фактори, тогава тези товари, се проверяват.

Вътрешният министър Цветан Цветанов също посочи, че "засилването на контрола на външните граници на България заради предстоящото приемане на страната в Шенгенското пространство е довело до изместване на Балканския път на наркотика".

"С доклада на Държавния департамент показваме, че вече сме върнали доверието на нашите партньори”, заяви Цветанов. „Благодаря на кредита на доверие, който се дава”, каза още той и посочи, са убедени, че с тази политическа воля и с приемането на законодателни мерки и организационни мерки, нещата ще се подобряват в борбата с организираната престъпност.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 105| 10325 |25.02.2011 Цветанов: Първанов, кажи дали Клюлев е бил мафиот? . 6| 5179 |23.02.2011 Борят контрабандата на цигари с премахването на ДДС . 31| 5320 |22.02.2011 Цв. Цветанов: Не съм платил сметката на Цв. Йовчев . 80| 5477 |20.02.2011 Цв. Цветанов: Бъдещият президент на страната ще бъде от политическа партия ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads