Реклама / Ads
5| 5281 |03.09.2010 НОВИНИ

Тийнейджърите жертва на кибер терор

.
Почти една трета от класическото насилие сред учениците в 7 клас преминава в кибер пространството. Това посочва психологът Иван Игов, председател и на Асоциацията по приложна психология, цитиран от "Фокус".
 

Той се позовава на резултатите от изследване, проведено сред 1600 деца в края на миналата учебна година. То доказва, че у нас така нареченият кибертормоз се разраства, като между 25 -27% от тийнейджърите са жертва на една или друга форма на тормоз. Но за разлика от класическия, когато това се случва пред свидетели и в училище, кибер тормозът е скрит, подъл и незабележим.

За съжаление за този тормоз през мрежата няма граници, за него няма ваканция. Децата могат през цялото време да бъдат изложени на такъв натиск и за съжаление вече има доказани случаи на самоубийство по тази причина”, посочва Игов.

Психологът уточни, че тази тенденция остава неуловима не само от учителите, но и от родителите.
„Когато възрастните не знаят как да се справят с детската агресия и насилието в училище, най-често прибягват до забрани и наказания. Това обаче не премахва насилието, а просто го маскира. То преминава във форма, която е невидима за възрастните, превръща се в т.н. кибер тормоз – по мобилния телефон или по интернет. Така нареченият “cyberbullying” е проблем за целия свят, но у нас нещата изглежда ескалират”, заяви Игов. По думите му възрастните не разбират за този проблем, защото нямат подобен опит.

Данните от изследването, които коментира Игов, са свързани със съвместен проект с УНИЦЕФ „Училище без насилие”. Игов посочи, че с пилотен проект в четири софийски училища психолози работят както с учителите, така и с децата и родителите. Той каза още, че резултатите от проекта ще бъдат представени на пресконференция организирана от УНИЦЕФ – България, на 13 септември преди началото на учебната година. По време на пресконференцията ще бъде представен модел за превенция на кибертормоза. „Ще представим и специален наръчник за родители, с надеждата да ги подготвим за случващото се и да ги убедим, че в партньорство с училището те могат да се справят и то без да прибягват до забранителни или наказателни мерки”, каза още Игов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 83| 9564 |21.08.2010 Европеецът Станишев чества годишнина от акция на терористи, клейми ГЕРБ . 14| 5224 |15.08.2010 Трактора бил жертва на политическа репресия . 0| 5395 |28.06.2010 "Марица Изток" взе жертва . 4| 5034 |21.06.2010 М. Николов: Аз съм изкупителната жертва на държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads