Реклама / Ads
2| 6775 |28.02.2020 НОВИНИ

Проф. Кантарджиев: Има Ку-треска в Етрополе, смъртността е 10-12%, някой трябва да се замисли

.
Тодор Кантарджиев
Не се прикриват случаи на коронавирус у нас. В момента в България няма регистрирани пациенти със заболяването, категоричен беше проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на кризисния щаб.
 

“Нямаме съмнения за резултатите от никоя проба за коронавирус. Ако има съмнения се пускат допълнителни изследвания с други тестове в лабораторията”, заяви той пред Нова телевизия след брифинга пред ВМА.

 

3% е съртността при коронавируса, а при грипа тя е 5%. Голяма разлика. А в момента има случаи на Ку треска в Етрополе, при която смъртността е 10-12 и дори 13%. Някои хора трябва да се замислят, - заяви още известният експерт.





“Сигурен съм в капацитета на Националната референтна лаборатория, която се води от професорка и в нея работят хора с докторска степен. Референтната лаборатория работи на ниво“, подчерта той.

 

Той отново увери, че коронавирусът не е опасен за бебета и новородени, както например грипния вирус. И заяви - няма нищо по-различно от разпространяваните досега инфекции. Специфично лечение обаче няма.

 

"Всичко това са слухове. Има данни в Китай, че неголеми групи от хора са лекувани с някои видове антивирусни лекарства, но са лекувани малко хора и затова резултатите не позволяват да се вземе крайно становище като медицина на доказателствата, затова засега приемаме, че лечението е симптоматично”, коментира той.

 

"Важно е да се каже на хората, че вирусът не е опасен за младите хора, не е опасен и за здравите хора. Опасен е за възрастните хора така, както е опасен и грипния вирус. Тази година няколко хиляди души са починали от грип, въпреки че епидемията беше малка”, заяви още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4555 |25.02.2020 Проф. Мутафчийски: Откриваме още две лаборатории за тестване за коронавирус . 0| 4193 |25.02.2020 Проф. Кантарджиев: Не търсете на Женския пазар тестове за коронавирус . 3| 4289 |24.02.2020 Проф. Кантарджиев: За коронавирус се изследват само хора със симптоми . 13| 4147 |24.02.2020 Костов, Стоянов и проф. Ханке ще дават обяснения пред държавното обвинение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads