Реклама / Ads
6| 4185 |18.03.2016 НОВИНИ

Тополовградско иска танк, да пази границата с доброволци

.
Доброволни отряди за опазване на реда по границата иска кметът на Община Тополовград. С писмо до министър Бъчварова той предлага те да се обучават в изоставени казарми, за чийто ремонт ще плати кметството, предаде БТВ.
 
Село Радовец е на километър от границата с Турция. Дори 80-годишната баба Василка знае маршрута на нарушителите: "Идват откъм Сладун, минават мрежата и оттам ги чакат тези как да ги нарека.... Каналджии и ги превозват". Възрастната жена е съгласна доброволци да пазят селото - и от мигранти, и от кражби: "Идеално, иначе се страхуваме, въпреки че не се е случило нищо лошо, ама заключвам, връзвам врати".

"Предупреждаваме възрастните хора да си заключват домовете, защото повечето са сами, а нашата идея е да ги пазим", обяснява и кметът на селото Христина Маврова.

Тя е готова да повери тази задача на доброволци. Помни, че преди 30 години те ликвидирали битовата престъпност: "Полицията ги организираше тогава, те си бяха звена, имаше отрядни ленти, ако сега се върне, ще е добре".

 

От селото до първа гранична зона срещаме само един патрул на гранична полиция. Кметът разказва, че миналата година нарушителите едва не запалили две села – палели огън, за да ги намерят каналджиите. От някогашния граничен пункт, на който е имало строг контрол и са искали открити листи, днес е останало твърде малко.

"Да патрулират. да си сътрудничат с гранична полиция и МВР. И като видят непознати в района, да ги задържат или да ги преведат до граничен пункт", предлага кметът на Община Тополовград Божин Божинов.

 

Идеята е три пъти годишно доброволците да минават обучение: "От МВР ще искаме 14 и 15 застава, които са на територията на общината да ги прехвърлят, като ние поемаме ангажимента да ги възстановим. Ще искаме от министъра военна техника – 2 БТР и един военен танк, и два бордови зила, с които да извозваме хората".

 

Разбрали, че кметът Божинов иска доброволни отряди ,идват група мъже. Живеят до браздата. Мигрантите за тях са ежедневие, а спокойствието – спомен. Категорични са, че не може просто да се влиза в суверенна държава. Ветераните-доброволци разказват, че през 80-те с тяхна помощ браздата се пазела строго: „С палките му, с всичко, бяхме елит,10-11 човека в Радовец. Доброволци с малинхери, една на двама човека, и сме наряд.О т осем до два, после ни сменят другите".

 

Според кмета на Община Тополовград 200 мъже от града и близките села вече са готови да се включат в доброволните отряди.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5839 |16.03.2016 КНСБ иска да се увеличат парите за извънреден труд . 9| 4372 |16.03.2016 БСП иска от вероизповеданията финансов отчет и доклад за дейността им . 22| 7364 |16.03.2016 Ал. Маринов: С какви очи Гергов иска да управлява БСП?! . 8| 4369 |15.03.2016 Паргов: Искаме разпит на проф. Константинов по делото за касиране на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads