Реклама / Ads
20| 5781 |05.10.2009 НОВИНИ

Тотална ревизия на ДАНС, била като Гестапо

.
Тотална ревизия на дейността на ДАНС е възложена от премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов. Повод е не само следеното около Цветанов като лидер на ГЕРБ.
 

Има данни, че хората на ексшефа на агенцията Петко Сертов са следили самият Борисов, както и много други политици и бизнесмени. Предполага се, че слухтенето е било извършвано уж в национален интерес, но всъщност е събиране на компромати, въздействие и рекет на определени хора, които „застрашавали” спокойствието на тройната коалиция и най-вече на кланове в БСП. В обсега на „заподозрени” попадали и съпартийци на експремиереа Сергей Станишев, които били с влияние в партията, но не се числяли към т.нар. „кръг на преданите”. Все повече хора признават, че са били предупреждавани и директно заплашвани от лица, свързани с ДАНС. Между тях имало действащи началници в МВР, бизнесмени и медийни шефове. Предстои тези неща да бъдат доказани. Разследването обаче щяло да е затруднено от липсата на документация по редица случаи, които станаха известни и скандални пред българското общество.

Недоумение и недоволство предизвикали у сегашните управляващи факти, че ДАНС по времето на Петко Сертов, е използвала т.нар. „външно наблюдение” по отношение на Цветанов, други политици и дори журналисти. Въпросното следене се прилага само в случаи, когато става дума за доказани опасности за националната сигурност и терористични заплахи, каквито не са налице в нито един от случаите. Такова нещо е недопустимо в нито една нормална държава. Действало се е все едно тези хора, примерно, са засечени в разговори и срещи с Бин Ладен, или че купуват тайно и съхраняват тонове експлозиви за вдигането във въздуха на АЕЦ, коментират законодатели.

По време на бившето правителство службите за национална сигурност са се превърнали в „политическа полиция”, заяви вицепремиерът Цветанов. Той е разпоредил проверка, която да установи, на какво основание е разработван от НСС и защо ДАНС е продължила тази разработка. Както е известно, агенцията бе създадена, за да се грижи за националната сигурност на страната ни, а не да следи политически фигури, категоричен е той.

Още по-смущаващо е, че подслушвайки Цветанов, ДАНС фактически са слушали и Бойко Борисов, както и хора, с които той е разговарял, включително чужденци.

„Това, че онези хора са си позволили да разследват Цветанов, си е за тяхна сметка”, отсече премиерът Борисов в събота в Пловдив. Той не скри, че и други политици са разследвани от тайните служби. „Цветанов беше 100-процентов политически лидер, председател на партия, нямат работа да се занимават с него”, категоричен е Бойко Борисов.


Новото ръковоство на ДАНС вече било установило, че много от папките с разработки на предшествениците му липсват от ведомството. „Обезкостена” е не само скандалната „Галерия”, но и много други оперативни папки. За някои от действията на служители на ДАНС дори липсват всякакви следи. Няма нито ред или запис за привиквани хора, за тяхното „профилактиране”, следене и пр. Този стил може да се оприличи само на късната Гестапо на Хитлер и КГБ от периода на Сталин и Берия, смятат политици. Никой от тях обаче не е в състояние да каже докъде са стигали някои хора от ДАНС в желаниято си да притискат политически опоненти, медии и хора от бизнеса. Очевидно е, че са се случвали ужасяващи неща, признават депутати, които засега не желаят да бъдат огласени имената им, тъй като текат разследвания, преглед на документи, разговори със свидетели, „клиенти” на службата. Сведения за безобразията имало и в немалко партньорски служби и дипломатически мисии в София.


Министърът на вътрешните работи определи като притеснително това, че една държавна агенция, която имала изключителен кредит на доверие, стигнала до там, под личното ръководство на премиера да действа по своеволия, несъвместими с функциите и компетентността си.

Все пак той е оптимист за бъдещето, след като се изчистят незаконните практики и негативи, натрупани в агенцията.

Оценките, дадени за страната два месеца след съставянето на новия кабинет, са били изключително позитивни и това говори за един кредит на доверие, който се дава към българското правителство. Този кредит на доверие трябва да бъде осребрен във времето, категоричен е министърът на вътрешните работи по повод на посещението му в САЩ. Това, което представихме като план за действие на днешното правителство, беше възприето абсолютно одобрително, добави Цветанов.

За срещата с „Европол” министърът коментира, че акцент бил поставен върху взаимодействието, но на правоохранителните органи в страните-членки от ЕС и съвместните операции, които трябва да бъдат планирани. От 1 януари 2010 година „Европол” вече щяла да е специализирана агенция към Европейската комисия и ще се финансира от нея, което е ясен знак за тежестта и бъдещето развитие на „Европол”.

Карикатура: Finest.ru
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5101 |11.09.2009 Българите искат ревизия до дупка . 21| 5328 |10.09.2009 90% от народа иска ревизия на кабинета „Станишев” . 11| 6997 |19.08.2009 НАП: Проверката на Доган станала ревизия . 1| 4927 |28.05.2009 М. Димитров: СДС ще направи ревизия на всички мегапроекти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads