Реклама / Ads
9| 4774 |15.07.2010 НОВИНИ

Трайков връща Кремиковци на Митал?

.
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков покани представители на „Арселор Митал“ да участват в предстоящия търг за активите на металургичния комбинат “Кремиковци”.
 

След погрома, който претърпя предприятието при управлението на Прамод Митал и след като брат му- Лакшми преди време обяви интерес за инвестиция, но след това се отказа, „Всеки ден“ реши да попита родни експерти за мнението им относно новата покана към гиганта „Арселор Митал“.

Трайков се срещна в Белгия с Майкъл Вурт, член на Съвета на директорите, и Роланд Верстапен, вицепрезидент по международните въпроси на компанията, при посещението си в Льовен за участие в двудневно неформално заседание на Съвета на ЕС по конкурентоспособност, съобщиха от МИЕТ. Основен ангажимент на държавата е да осигури прозрачен и законосъобразен процес за продажба на имуществото на металургичния комбинат, подчерта министър Трайков пред мениджмънта на „Арселор Митал“.

Компанията е заявила интерес към продажбата на предприятието още миналата година, но правителството на Сергей Станишев е провалило процеса, коментира министърът. Той увери представителите на компанията, че сегашното българско правителство отдава голямо значение на индустрията в структурата на икономиката.

Металургичният комбинат „Кремиковци“ АД бе обявен в несъстоятелност с решение на Софийския градски съд от 31 май 2010 г. В момента се изготвя оценка на имуществото на комбината.

„Арселор Митал“, собственост на британския бизнесмен от индийски произход Лакшми Митал, е лидер в световния стоманодобив с продажби от 18.7 млрд. долара за първото тримесечие на 2010 г.

“Мисля, че е нормално Лакшми Митал да бъде поканен. Негови хора са влизали в завода и са запознати с комбината. Компанията му „Арселор Митал“ е сред лидерите в тази индустрия и в тази посока, поканата е добра идея. Предполагам, че обществеността има резерви към фамилията Митал, заради Прамод, но двамата братя са наистина различни”, каза пред “Всеки ден” синдикалистът от КТ “Подкрепа” Людмил Павлов.

Оценката на предприятието трябва да е готова другата седмица и да се внесе в съда. След това ще се организира търгът. “Аз предполагам, че това ще се случи в края на август. Ако държавата представи “Кремиковци” като перспективно предприятие, мисля, че сериозните кандидати ще имат интерес”, каза още Павлов. Според него заводът има голям потенциал и ако се управлява добре, ще бъде много продуктивен.

“Въпреки това, няма шанс комбинатът да остане като площ и като производство както беше преди. Това, което беше загубено в добивната част, то беше безвръзватно загубено – например коксохимическият завод няма шанс да се възобнови. Но другата част, с пещите, и стоманодобивното производство, това са модерни заводи, които могат да продължат работа”, допълни Павлов.

В подкрепа на участието на Митал се обяви и депутатът от ГЕРБ Валентин Николов. “Лакшми Митал няма нищо общо с брат си Прамод. Бизнесът на Лакшми върви много добре и ако той купи активите на комбината това ще е само плюс”, каза пред “Всеки ден” Николов. Той обясни, че след като се разпродадат активите на “Кремиковци”, теренът под него може да се използва по предназначение. Една от идеите е той да се превърне в индустриална зона и да се развива, което би било най-добрият вариант, каза още Николов.

“Арселор Митал“ е най-голямата стоманодобивна компания в света, така е добре, че ще участва в търга за “Кремиковци”. Ако те вземат активите, това е добро решение. Не бива да свързваме Прамод с Лакшми, те са различни хора. Това, че имахме нещастието да случим на неправилния човек, не определя другия”, каза пред “Всеки ден” бившият министър на енергетиката Петър Димитров. Според него, ако се реши предприятието да продължи да съществува, в него трябва да се вложат много пари.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4748 |08.07.2010 Майки връщат пари с лихви на НОИ заради детски ясли . 12| 4691 |07.07.2010 Тр. Трайков: Газът е скъп, защото у нас влиза скъп . 14| 4734 |06.07.2010 Трайков: Газоразпределители надуват цената с 50% . 45| 8490 |06.07.2010 Турска фондация връща имена от Османската империя, „Атака” сигнализира ДАНС и Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads