Реклама / Ads
7| 8993 |20.10.2020 НОВИНИ

Д-р Трифон Вълков: Абсурдно е да се носят маски на открито. Тази практика е губеща

.
Д-р Трифон Вълков
Мерките за намаляване на карантината от 14 на 10 дни дойде със закъснение. Говоря и за опита на колегите зад граница. След 7-мия ден отделянето на вируса в носоглътката е много малко. Затова се намаляват дните. Няма как маски да предпазват напълно от заразяване. Абсурдно е да се носят маски на открито.
 

Това каза д-р Трифон Вълков от инфекциозната болница в София  по БТВ.  


Няма медицинска логика да си разхождам кучето в Южния парк с маска. А през маса на затворено в ресторант да не се носят маски. Идеята е да се ограничи заболеваемостта. Тази практика, обаче е губеща и непечеливша. Хирургичните маски до 1 час могат да се носят и трябва да бъдат сменени. Голяма част от хората носят тези маски по няколко месеца. Когато говорим за коронавируса, маската и за една минута не може да ви предпази. Тя е непригодна към такъв тип инфекции. 


Това е вирус, който се появи към края на декември м. г. Може да го е имало в Европа и през септември. Според мен Европа вече го е играла веднъж вирус и грип. 


като чисто нов вирус коронавируса търси начин да се адаптира към нас. за него има вариант да остане като безсимптомна инфекция и да заразява€ той ще се адаптира към нашия организъм. В началото през март първите, които докараха вируса, бяха мигранти от други държави. Тогава и броят на пациентите бе по-нисък. Някои бяха с високи температури и тежки кашлици. сега повечето пациенти дори нямат температури или са субфибрилни.


Тези, които са застрашени, развиват усложнения. но те биха ги получили и при грип. Разликата е, че грипният вирус няма да пощади малките. те винаги са засегнати при грипа. За наш късмет малките преболедуват коронавирус без симптоми.


Това със самоизолизаренот е добре да бъде спазвано от хора със симптоми. Не може да имаме доверие на ПСР теста на 100 процента. Има тънки моменти по време на диагностиката, които могат да опорочат пробата. Положителният тест не означава, че тези хора са заразни. Те са добре. Разбира се, че тези хора не трябва да си стоят вкъщи. ПСР-а хваща и вируси в разпад. 


Хората нека да се следят. При проява на симптоми, ако преценят, да информират личния си лекар. Той ще прецени за ПСР-тест. това само при симптоми. За мен не е повод са си правим тест, ако сме контактували със заразен.  От момента на оплаквания или е позитивирал, самата СЗО смята, че след около седмица до 10 дни, той вече може да си ходи на работа. В самото начало не трябва да се ходи. Само в самото начало. Нека да се тестват само хората със симптоми. 


Затварянето на училище няма да реши проблема със заразяването. Ние може и да сме с маските и да държим дистанция, но тези деца извън класа не спазват мерките. Това е невъзможно. Решенията за изолация трябва да са подкрепени с факти. 


Ние също мислим, че въвеждането на строгите мерки са опит да се покаже, че нещо се прави. това, което ние правим не е достатъчно да се ограничи вируса. Каква е логиката децата да се затварят, а майката и бащата да могат да посетят ресторант. Или всичко или нищо. Иначе няма логика. 

При нас рискът е по-висок. хората не трябва да се притесняват, че няма да има легра, апарати. А да се притесняват, че няма да има кой да го лекува. Най-големият риск за апаратна вентилация, е че не може да се обслужва сам. Трябва да има лекар. Сред младите няма стимул да учат и завършат медицина. 


Терапията при тази инфекция е индивидуална и комплексна. 


Ако се чувства човек болен, нека да спазва изолация. Подпомагането на имунната система не е препоръчително. Може те да отключат автоимунни процеси. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6807 |11.10.2020 Доц. Андрей Чорбанов: Затварянето по домове и мазета е абсурдно и ни вкарва в порочен кръг . 26| 7843 |09.10.2020 Слави Трифонов: Резолюцията е исторически позор за управляващите, срамна истина за България . 26| 10704 |24.09.2020 Слави Трифонов: Само аз ли имам чувството, че живеем в тъп виц? . 33| 7193 |09.09.2020 Слави Трифонов: Дали Борисов и Гешев могат да правят каквото си искат на ниво Европейски съюз?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads