Реклама / Ads

53| 5002 |18.05.2013 НОВИНИ

ЦИК: Изборите са легитимни

.
Председателят на ЦИК Красимира Медарова.
Изборите бяха легитимни, заяви председателят на Централната избирателна комисия Красимира Медарова.

Според Медарова изборите са преминали законосъобразно и следователно са легитимни. Тя отказа да коментира дали има възможност за касирането им, тъй като това не е от компетенциите на ЦИК, а на Конституционния съд. "Като представител на ЦИК нямам право да коментирам вече взето решение, което може да се проверява от друг орган", коментира председателят на ЦИК пред радио Дарик.

Тя подчерта, че становището на Централната избирателна комисия, че няма нарушения в деня на размисъл, не е фактологично вярно, тъй като в две от решенията на ЦИК са констатирани такива нарушения.

ЦИК се е произнесла по три сигнала за агитация, като едното е срещу ТV7 - за нарушаване на забраната за излъчване на предаване с предизборно съдържание. Нарушение е констатирано и на интернет страници на политически партии - Коалиция за България, ДПС и „Движение България на гражданите”. На тези сайтове се е виждал номер на бюлетина. Постъпил е и сигнал от СЕМ, в който обаче ЦИК не е намерил нарушение. Социалните мрежи са изключени от изборното законодателство.

„Едното решение е 26-07 от 12 май т.г. ЦИК прие за установено, че от страна на доставчика на медийна услуга ТВ7 е извършено нарушение на чл. 133, ал. 6 от Изборния кодекс. Следващото решение 26-20 касае интернет страници на политическите партии - Коалиция за България, Движение за права и свободи и „Движение България на гражданите”. Констатирано е, че в тях има пряка агитация”, обясни председателят на ЦИК.

Тя допълни, че по третото решение 26-14, което е във връзка с предоставен материал от СЕМ по програми ТВ7, NEWS7 и СКАТ. Преценката на ЦИК е, че в тези материали не е установено нарушение на чл. 133, ал. 6 от Изборния кодекс.

Медарова заяви още, че ЦИК няма информация за използване на „нелегално раздадени” бюлетини в деня на изборите. Председателят на избирателната комисия обясни, че по закон бюлетини не може да се изнасят от изборните секции - т.е. например, ако човек реши да колекционира бюлетини, той ще наруши закона.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 44| 4873 |18.05.2013 Надежда Нейнски не вижда причина за касиране на изборите . 103| 7972 |17.05.2013 Д-р Н. Михайлов: Изборите показаха деградация на суверена . 21| 4945 |17.05.2013 Омбудсманът: Изборите не трябва да се касират, нужно е правителство . 32| 6750 |16.05.2013 Георги Марков: ГЕРБ имат пълно основание да искат касиране на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ