Реклама / Ads
7| 4297 |15.05.2015 НОВИНИ

Цветанов: Импийчмънт на главния прокурор е нереалистично

.
Цветан Цветанов
Исканата от Реформаторския блок промяна, която да даде възможност за импийчмънт на главния прокурор, е нереалистична, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в парламента. Той посочи, че темата не е обсъждана в парламентарната група на ГЕРБ и на този етап не смята, че може да бъде подготвена като законодателна промяна.
 
Според депутата идеята на реформатрите предизвиква невъзможен дебат и някои иска да направи политически дивидент от нея.

Днес ГЕРБ раздаде днес на всички парламентарни групи предложенията за промени в Конституцията. Следващата седмица депутатите ще събират подписи от колегите си в подкрепа на инициативата. За да стартира са необходими 60 подписа.

Според Цветанов, когато се правят конституционни промени, те не могат да бъдат правени емоционално и в кратък период във време. "Ние се стремим в рамките на изминалите три седмици да говорим по предложенията, които бяха представени от ПГ на ГЕРБ и сме отворени да получим всякаква поправка, която би могла да бъде представена от всяка една парламентарна група. Стремим се да съберем колкото се може повече подписи, което е една гаранция, че тези промени ще могат да бъдат реализирани", каза Цветанов.

По думите му повечето партии подкрепят разделянето на ВСС на две колегии - на съдиите и на прокурорите. Той обаче посочи и различията:

„Вчера от редакционните бележки, които бяха предложили представители на Патриотичния фронт, искаха съотношението на прокурорите и съдиите да бъде еднакво и в двете колегии, но това, което ние казахме е, че няма как квотите да бъдат еднакви, защото съдиите са повече, отколкото са прокурорите в България и е съвсем еднакво да има някаква реципрочност на подбора ", каза Цветанов.

Цветанов очаква събирането на подписи от парламентарните групи за промяна в Конституцията да започне още във вторник.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4955 |14.05.2015 Цацаров недоволен НС да сменя главния прокурор . 12| 4984 |22.04.2015 Цветанов: Какви реформи, като не можем едни речни корита да изчистим . 0| 4943 |09.04.2015 Овце блокираха главния път за Турция край Свиленград (СНИМКИ) . 6| 4474 |03.04.2015 Цветанов: Стоим зад програмата на правосъдния министър за реформа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads