Реклама / Ads
70| 5132 |13.01.2013 НОВИНИ

Цветанов: Трябва да сме толерантни към хората с психични отклонения

.
Цветан Цветанов
Нека да не се настройваме срещу хората, които имат психични проблеми, трябва да сме толерантни към тях.
 

Така коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов инцидента с убийствата в кв. „Гоце Делчев” в ефира на TV7.

„Имало е проблем в семейството, като цяло семейството е било по-затворено. Принадлежността на родителите към силови структури няма връзка, може би загадката е свързана с проблемите на децата”, обясни Цветанов. „Трябва да бъдем толерантни към хората с психични отклонения. В немалката си част има опит за прикриване на подобни психични проблеми от семейството, ако в него има човек с отклонения. Трябва да бъдем съпричастни с решаването на такива проблеми”, обясни той. Продължава анализът на експертизите от инцидента, съобщи Цветанов.

По негови думи, не трябва да фокусираме вниманието си и да нагнетяваме обстановката, тъй като завишаване на битовата престъпност се наблюдава единствено в региони с нисък социален статус. В София не се констатира увеличението й. Много са предпоставките за нарастването на битовата престъпност, каза Цветанов. Конвенционалната престъпност не е свързана само с функциите на Министерство на вътрешните работи, а и с безработицата, интеграцията на ромите, както и глобалната финансова криза, тъй като се наблюдава повишаването й и в другите страни от европейския съюз, посочи Цветанов.

По отношение на анализа на Ройтерс, който упреква България, че не се справя с организираната престъпност, вицепремиерът обясни: „Тези конкретни случаи и дела са част от анализа, който се представя. За 20 години трупане на тези дефицити, няма как за 4 години съдебната система да се промени”.

За съдия Мирослава Тодорова, той обясни: „Когато дадох пример с Мирослава Тодорова беше по сигнал с имейл. Беше относно дело за изнасилване на 2 момичета. Мирослава Тодорова е забавила много дела. Делото срещу Атанас Филев от 1996 година е за финансова злоупотреба, когато той е ръководел Банката за земеделски кредит. То беше унищожено, прекратено по давност. Когато Мирослава Тодорова се произнася по делото, 5 години не са й били достатъчни, за да си напише мотивите. Делото се гледа на 3 януари 2012 година от Апелативния съд. Едно от делата, които са забавени, е за източване на ДСС. Това показва или ниска професионална компетентност, или липса на правораздаване и никаква защита за жертвите на престъпността.”

„Когато станах министър на вътрешните работи трябваше да избера между две неща – дали да се боря срещу тежката организирана престъпност и да отворя службите към Евроатлантическо сътрудничество или да се договоря в част от тази организирана престъпност, която е доста влиятелна в България със съответните структури. Аз направих своя избор и той беше правилният.”

На въпрос дали оглавява лоби в ГЕРБ, Цветанов отговори: „Категорично, не. Дайте ми един случай, в който министърът на вътрешните работи да е лобист.”

„Цветан Цветанов е човекът, който поставя всичките проблеми на масата, а премиерът Борисов – взема крайните решения. Навремето в тежката предизборна 2009 г. настройваха Борисов срещу мен, че ще взема партията. Партията да не е чаша, за да си я вземеш вкъщи”, коментира Цветанов и увери, че силната страна на ГЕРБ е, че Борисов и Цветанов са тандем, завърши вицепремиерът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 78| 8186 |11.01.2013 Цветанов: С повече прокурори като Ася Петрова, щяхме да сме по-ефективни . 32| 9660 |11.01.2013 Г. Цветанов: Ал. Петров е бил недосегаем; тогава го внедряват и в службите . 37| 5183 |08.01.2013 Цветанов: Разбрах за сделката с дюните от медиите . 77| 6461 |07.01.2013 Борисов: Много кьорав трябва да е този, който каже, че дюните са годни за строителство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads