Реклама / Ads
7| 7621 |06.08.2012 НОВИНИ

Удря ни радиация от Космоса

.
Слънчеви изригвания и магнитни бури до 10 август. Сърдечноболните и психарите са най-застрашени от лъченията.
 

Радиация от Космоса ще ни удари до дни и ще ни докара тежки магнитни бури, пише в. Монитор. Тя идва от Слънцето и е причинена от изригванията на огнената планета, които от 3 август са зачестили. Това съобщил доц. Борис Комитов – ръководител на Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг, който е базиран в Стара Загора. Само щастливият шанс позволи плазменият облак да обърне посоката и да отмине Земята само половин час преди да ни връхлети, коментира доц. Комитов.

Тежките магнитни бури удрят най-напред хората с болни сърца, хипертония и засегнатите от психични заболявания. В този период нервната система се обостря до такава степен, че хора, които са на антидепресанти, ако ги спрат, могат да посегнат на себе си. Активизират се и хората с шизофрении и циклофрении.

Вече имаме

завишен брой на агресиите от такива пациенти

не скри психиатърът от Медицинския университет в София д-р Хинко Хинов. При повишена слънчева активност, особено когато тя е съчетана и с високи температури, се активират всички биполярни разстройства, включително и маниите. Зачестяват и опитите за самоубийства, обясни психиатърът.  Д-р Хинков препоръча близките на хора с такива заболявания да следят внимателно дали си вземат лекарствата.

Опасността от магнитни бури обаче съвсем не е отмината, каза доц. Борис Комитов. Независимо от големия брой групи петна на слънчевия диск, активността на огненото кълбо вчера дава основание на специалистите да смятат, че изригванията ще бъдат съвсем скоро. По него те са забелязали образувания от магнитен клас в сферата на бета-гама лъчите. Именно той е и потенциалният източник за предстоящите изригвания и плазма, която в непосредствена близост до Земята докарва въпросните бури.

Специалистът обясни, че интензивни изригвания на Слънцето ще има в периода до 10 август. Те не са от най-опасният клас, но никак не са за подценяване. Той и колегите му от центъра очакват радиацията от тях да се усили и към четвъртък – петък да ни ударят магнитни бури. След това те постепенно ще започнат да затихват. Процесът обаче

съвсем не означава, че опасността е преминала

предупредиха от Центъра за слънчев и слънчево-земен мониторинг, в който непрекъснато наблюдават какво се случва на огнената планета и изучават как се променя човешкото здраве в зависимост от явленията, които се случват на нея.

Особено рисков ще бъде периодът от есента до следващото лято, тъй като в него  слънцето ще бъде изключително активно, предупреди доц. Борис Комитов. Изригванията и магнитните бури в резултат на тях ще станат почти всекидневие, допълни той.
Вредните лъчи минават и през стените
Вредните лъчи при магнитни бури проникват и през стените, независимо дали те са тухлени или панелни. Това съобщиха от Института на твърдото тяло при БАН, чиито специалисти изучават и този въпрос.

Дори в такива дни да пазим стаята, не можем да си помогнем. За организма ни е без значение дали сме вътре или сред природата, тъй като той усеща всяко влияние на Слънчевата система.  

Магнитните бури се отразяват на здравословното състояние и тонус на всички хора, но по-младите и тези, които спортуват, са по-слабо чувствителни на смущенията, обясни кардиологът д-р Димитър Илиев. Най-често са засегнати тези, които имат проблеми със сърдечносъдовата система, затова в такива дни човек не бива да се пренатоварва физически, да ограничи кафето и да спре цигарите, обясни лекарят. Алкохолът също не е препоръчителен.

През тези периоди може да се изпита чувство на тревога, тъга, да се появи безсъние, раздразнителност, главоболие, ниска концентрация, умора и отпадналост. Затова да не се шофира на дълги разстояния без нужда, да се избягва и работата с режещи и автоматизирани машини, тъй като има опасност от злополуки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 63| 8591 |04.08.2012 Израел удря Иран до седмици? . 4| 4970 |15.06.2012 Джакпотът за 6/49 удря 4 милиона . 56| 7018 |07.06.2012 Шефът на ЦРУ: Добре удряте мафията, но трябват и присъди . 70| 8289 |26.05.2012 „Червените бригади” удрят политици и „роби журналисти”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads