Реклама / Ads
33| 6037 |20.02.2014 НОВИНИ

Украйна се разцепва?

.
Лвовска област съобщи в декларация, че отхвърля властта на Киев. Един от граничните пунктове с Полша е блокиран. В град Луцк беше извършен публичен арест на областния управител от антиправителствени демонстранти.
 

Бунтове и сблъсъци има в най-малко 5 града. Всички те са прозападно настроените. В град Лвов безредиците продължават вече трети ден, предаде Нова телевизия. В Ивано-Франковск окупираха няколко административни сгради. В Хмелницки има човешки жертви, след като вчера неизвестен откри огън по протест пред службата за сигурност.

В столицата на Волинска област Луцк антиправителствени демонстранти сложиха белезници на управителя на провинцията Олександър Башкаленко. Башкаленко беше арестуван, след като отказа да подаде оставка, както искаха от него протестиращите.

В Лвов протестиращите обявиха, че отхвърлят властта на правителството. Те опожариха сградата на местната милиция и влязоха в кметството. Водачите на демонстрантите обявиха Лвовска област за автономна от централната власт.

В източните и южните провинции на Украйна настроеният са на другия полюс. Проруските области и Крим декларират подкрепа за правителството в Киев. Там масови протести няма, а протестиращите са наричани „екстремисти” и „терористи”.

По последни данни жертвите на конфликта са 67, предаде УНИАН. Медицинска помощ са потърсили 551 участници в масовите протести в центъра на Киев. Хоспитализирани са 332 души.

Външните министри на Европейския съюз се споразумяха за санкции срещу лицата, отговорни за размириците в Украйна, съобщи „Ройтерс", позовавайки се на италианския външен министър Ема Бонино.

По думите й става въпрос за визови санкции и замразяване на активите на частни лица. Тя добави, че в скоро време ще бъде взето окончателно решение по въпроса.

По-рано бе съобщено, че външните министри на Германия, Франция и Полша не са присъствали на срещата в Брюксел, тъй като в момента са в Киев. Бонино допълни, че предварителното решението на дипломатите за Украйна е съгласувано и с тримата й колеги.

Германският канцлер Ангела Меркел призова днес в телефонен разговор украинския президент Виктор Янукович да приеме предложението на ЕС, Берлин и други партньори да помогнат за преговорите между правителството в Киев и опозицията, предаде Ройтерс.

По молба на украинския президент Виктор Янукович Владимир Путин изпраща в Украйна свой представител, който да участва в преговорния процес с опозицията като посредник, съобщи говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Янукович се е обадил по телефона на Путин и е предложил Русия да прати свой представител да посредничи в преговорите. "Путин реши да възложи тази мисия на пълномощника по правата на човека Владимир Лукин, който има много богат опит на дипломатическа служба, ползва се със значителен авторитет сред правозащитниците и оглавяваше голяма опозиционна партия", припомни Песков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4972 |20.02.2014 ЕС обмисля оръжейно ембарго над Украйна . 37| 4986 |19.02.2014 Борисов за Украйна: Управляващите да се вслушат в гласа на хората . 26| 5258 |19.02.2014 Радан Кънев: Въпросът е ще заеме ли позиция ЕС относно Украйна . 10| 5228 |19.02.2014 Вигенин осъди насилието в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads