Реклама / Ads

64| 13106 |22.09.2020

/на живо/ Велико народно въстание III: Българите искат независимостта си от мафията. Напрежение пред НС /видео и снимки/

.
Източник: БГНЕС
Трето по ред Велико народно въстание бележи Денят на независимостта на България. Днешният национален протест е организиран на символична дата, а граждани от цялата страна ще се стекат на площада под прозорците на властта, за да извикат “Оставка” за 76-ти ден.

Не стихва гражданското недоволство срещу управлението на Бойко Борисов. Протестиращи вече над два месеца всеки ден излизат по улиците не само на столицата, но и на други градове в страната и чужбина.

 

Хронологията на днешното Велико народно въстание следим на живо.

 

 

.

Снимка: БГНЕС


.
Снимка: БГНЕС

 

 

23, 00 часа:

Протестиращи опитаха да пробият полицейския кордон. За около минута имаше натиск, който обаче се успокои след като полицията мина още по-напред.

 

 

22.40 ч.

 

Граждани искат да минат по тротоара между Народното събрание и Българската академия на науките, но полицията не ги допуска. Хилядите демонстранти на място твърдят, че властите изпълняват незаконни заповеди и искат да им бъде предоставена писмена заповед за действията на униформените. Протестиращите скандират "Оставка" и "Пуснете ни!". Към тел. 112 имаше второ обаждане.

 

22, 24 ч.

 

Адвокат Минчо Спасов обясни, че полицията неправомерно е ограничил възможността на протестиращите да минат до храм-паметника „Александър Невски“. Това може да стане само със заповед на кмета.

 

Протестиращите час и половина чакат полицията да покаже тази заповед, но такава не се дава. Това означава, че правата на хората са погазени. Хората звънят на тел. 112, за да си потърсят правата.Те са гневни за това, че достъпът до храма е възпрепятстван. От тел. 112 са съобщили, че ще изпратят патрул, за да проучат случая.  Оказва се, че навсякъде е заградено и не се допускат граждани дори до паметника на незнайния войн. Протестиращите буквално са в капан. Има полицаи без баджове и служебни номера.

 

Изведнъж около полицаите гръмна бомбичка. Мирно протестиращите се възмутиха, те веднага обясниха пред камерите на медиите, че това идва не от хората, които се опитват да минат. Допуснаха, че полицията умишлено инспирира напрежение, за да има основание отново да се нахвърли върху протестиращите.

 

Арман Бабикян уточни: "Няма нито един полицейски началник, който да дойде и да обясни, дали чистят, дали не сме им приятни. А утре сигурно ще дадат обилно пресконференции, на който ще обяснят какви сме простаци".  Прави се опит да се свържат с Фандъкова, за да я питат дали е забранила да се стигне до паметника на Незнайния войн. Фандъкова, обаче не си вдига телефона.  


.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

 

21.48 ч.

 

Протестиращи скандират "Сваляй каските" и призовават полицаите да се присъединят към тях. Хората се опитват да убедят униформените, че народът трябва да бъде единен срещу мафията.  В отговор на това все повече въоръжени до зъби ченгета се струпват. Няколко редици пазят отпред. Други се изсипват на порции. Протестиращите, обаче показват, че това не ги плаши и продължават да скандират: "Оставка ". Някои от хората пък  директно попитаха: "Тази вечер ще ни биете ли или ще ни обгазявате?". 

Междувременно към гражданите пред Народното събрание започнаха да се стичат и протестиращите, отишли по-рано в района на Орлов мост. Освен оставка се чуват скандирания: "Бойко Борисов пе...с, пе...с" и "Бойко ку...о".

 


.

21.40 ч.

 

Кордон от служители на жандармерията е образуван в пространството около Народното събрание. Униформените са стотици. Целта на властите е да не допуснат граждани да щурмуват бившата сграда на парламента.

 

По-голямата част от тях са с шлемове и щитове, но има и униформени, които не носят каски.

 

Обстановката към този момент е нажежена, но до ескалации не се стига.


.

.

.

21.35 ч.

 

Нажежава се обстановката в района на Народното събрание. Бурни викове оставка отекват в района на паметника на Цар Освободител.

 

На място има хиляди протестиращи и представители на полицията.

 

21.30 ч.

 

Жива верига ще образуват протестиращите около парламента. Към момента се изчаква всички хора да се съберат на едно място.

 

Междувременно служители на жандармерията бяха забелязани да вадят жилетки.

 

21.16 ч.

 

"Тази вечер трябва да отидем около онази сграда, на която пише "Съединението прави силата", посочи Арман Бабикян и призова протестиращите да се отправят пред паметника на Цар Освободител.

 

"Това е истинската сграда, в която е имало достойни законотворци", посочи Бабикян.

 

Шествието е под съпровода на музиката от филма "Междузвездни войни: Империята отвръща на удара".

 

Граждани опънаха огромен транспарант с цветовете на българския трибагреник и надпис "Оставка".


.

Жандармерията също се прегрупира и се насочи към сградата на Народното събрание.

 

21.09 ч.

 

Част от протестиращите граждани блокираха Орлов мост за поредна вечер. Мястото се превърна в символично за антиправителстевинет протести, които продължават вече 76 дни. Там бе и основното място, на което бе издигната една от протестните блокади, станали популярни като "Орлов град".

 

20.57 ч.

 

Към днешния протест се присъединиха и учени от БАН. Припомняме, че преди няколко дни научни представители излязоха с официална позиция и подкрепиха протестите серщу управляващите.

 

20.50 ч.

 

Част от протестиращите потеглиха на шествие по жълтите павета. Те се отправиха в посока Орлов мост, където традиционно завършват антиправителствените демонстрации в столицата.

 

На чело на колоната от демонстранти са представители от гражданско сдружение "БОЕЦ", чийто сборен пункт днес бе пред централата на БНБ.

 

20.48 ч.

 

Граждани, които не са имали възможност да присъстват на мащабния национален протест в столицата, за поредна нощ излязоха по улиците на Варна, за да се обявят против управлението на Бойко Борисов и да поискат заедно с това оставката на главния прокурор Иван Гешев.

 

По улиците на морската столица шестваха десетки граждани. Протестът започна пред сградата на общината с викове „Оставка“, след което недоволните от властта се отправиха на шествие по бул. „Мария Луиза“. Това е най-мащабната демонстрация във Варна от 6 септември насам.

 

За известно време те блокираха ключовото кръстовище при катедралния храм „Свето Успение Богородично“. После шествието пое по пешеходната зона в града.

 

20.25 ч.

 

"Оставка ще има. Но след оставката ще има утре. Това е причината да работим с вас то да не изглежда така.", коментира от трибуната адв. Николай Хаджигенов.

 

Думите са съпроводени с кадри, които се прожектират върху фасадата на бившия Партиен дом. Посланието е "Утрото да не изглежда като чекмеджето на Б.Б".

 

Фенерчета озариха пл. "Независимост".

 

От "Отровното трио" отправиха призив към гражданите да споделят своите собствени възгледи за бъдещето на страната. Те могат да го направят на следният адрес: planzabulgaria@gmail.com


.

.

19.45 ч.

 

Огромно множество се е събрало на площада в днешния 76-ти протестен ден, който е белязан от третото поред Велико народно въстание - национален митинг срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

 

Скандирания "Оставка" и вувузели оглушават пространството. Има изключително засилено полицейско присъствие, а на два пропускателни пункта се проверяват протестиращи, за да се избегне внедряване на провокатори.

 

Почти три часа след старта на днешните демонстрации, протестите продължават да протичат мирно и без сблъсъци.

 


.

.

19.17 ч.

 

Впечатление прави демографският профил на протеста. Освен млади, под прозорците на властта са се събрали и много възрастни хора.

 

19.10 ч.


.

Химнът на Европа също оглуши пространството под прозорците на властта, след речта на европейския депутат.


.
Даниел Фройнд

 

19.00 ч.

 

На протестната трибуна застана Даниел Фронд - зам.-председател на групата за борба с корупцията в Европейския парламент и член на германската партия на зелените.

 

"Искам да ви кажа нещо - борбата ви с корупцията и гласовете ви се чуват в Европа!", посочи Фройнд.

 

"В последните дни говорих с мнозина от вас, с политици, хора от неправителствени организации, с много млади хора които искрено искат да се преборят с корупцията. И ми направи впечатление, че тук има много млади хора, които са се върнали и са на улицата и искат да поемат съдбата си в своите ръце, не да мълчат, когато ги управлява един корумпиран елит. Като депутат една от задачите ми е да видя, че европейските пари се харчат правилно. Системната корупция не е проблем само в България. Политици се тъпчат с европейски пари и това е болест, която се разпространява. Трябва спешно да се преборим с тази болест", коментира още Фройнд.

 


.
Снимка: БГНЕС
.

.

.

18.47 ч.

 

"За пръв път България празнува така Денят на независимостта - гордо и достойно!", заяви от протестната трибуна Архимандрит Дионисий. Той благослови третото Велико народно въстание.

 

"Днес, когато третата българска държава е завладяна от мафията и управлява чрез своето фалшиво и престъпно правителство, ние всички сме тук, за да усвоим свободата и честността си", заяви още Дионисий.


.

 

 

18.45 ч.

 

В палатките на майките от "Системата ни убива" сестра-доброволец е готова да оказва помощ на пострадали.

 

Припомняме, че по-рано полицията тараши палатките пред сградата на бившия Партиен дом. Иззети бяха физиологичен разтвор, необходим за промивки на рани, както и боички, с които децата рисуват.

 

18.40 ч.

 

"Борисов, огледай се на площада и си избери на кого да се предадеш. Няма значение на кой ще се предадеш. За разлика от теб, ние спазваме Женевската конвенция", заяви адв. Николай Хаджигенов от "Отровното трио".

 

Викове "Оставка" оглушават пространството, станало известно като "Триъгълникът на властта". Очаква се днешният протест да е един от най-мащабните.

 


.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

 

18.32 ч.

 

Италианска оперна прима изпя химна на Република България, който е научила за една нощ. Заедно с нея запя и целият площад.

 

"Не съм българка. Италианка съм. Но обичам България и българския народ. ВИе имате цялата моя подкрепа, защото България заслужава най-доброто", коментира пред събралите се хиляди граждани оперната певица.

 

След изпълнението последваха бурни викове "Оставка!".


.
Снимка: БГНЕС

 

18.30 ч.

 

"За ужас на мутрите хората продължават да пристигат от цяла България. Дойде време да кажем "Добре дошли и на гражданите от Стара Загора!", заяви един от протестиращите от трибуната.

 

Хиляди са вече на площада. Под прозорците на властта са демонстранти от Ямбол, Русе, Варна, Стара Загора.

 

"Здравейте, граждани! Честит празник на всички. Всяка вечер нашите протести завършват с химна на България. Днес е празникът на Независимостта. Днес ние се борим на този площад за нея. Независимост от мафията и мутрите. Затова днес, за разлика от всяка вечер, няма да завършим с химна, а ще започнем с него", заяви Арман Бабикян от трибуната.

 

18.20 ч.

 

Пред протестиращите застана и един от бившите членове на ГЕРБ. За сериозни вътрешни сътресения свидетелстват десетките напуснали управляващата партия.

 

"76 дни от началото на протестите празнуваме нашата независимост. Подайте оставка, мутри, за да празнуваме деня на независимостта истински", заяви Слави Трайков.

 


.

.

.

.

18.00 ч.

 

На пл. "Независимост" продължават да прииждат хора. Пристигнаха и граждани от Варна, съобщиха от протестната трибуна. Към този час скандирания "Оставка" се чуват от хибяди хора.

 

Обстановката е спокойна.

 

17.40 ч.

 

Спокойна е обстановката на площада към този час. Стотици се събират под прозорците на властта. Сериозна е мобилизацията на полицията. Има контролни пунктове, на които се проверяват демонстрантите, за да се избегне внедряването на провокатори.

 

Третото Велико народно събрание е под надслов "Ние отново сме тук".

 


.

Снимка: БГНЕС

 

17.20 ч.

 

Протестиращите продължават да се събират. Към момента полицейското присъствие продължава да превъзхожда числено демонстрантите.

 

По-рано днес ви съобщихме, че сериозна е мобилизацията на служители на МВР заради националния протест днес.

 

Има два подхода към площада - откъм БНБ и откъм статуята на Света София, където са изградени пропускателни пунктове, където всеки демонстрант ще бъде проверен. По-рано днес бяха претърсени и палатките на майките от "Системата ни убива".


.
Снимка: БГНЕС
.

Снимка: БГНЕС
.
Снимка: БГНЕС

 

17.10 ч.

 

Хората все още се събират. На място обаче вече има стотици хора. Бул. "Цар Освободител" вече е блокиран, а протестиращи от цяла България скандират "Оставка!".

 

17.00 ч.

 

В района на фонтана пред Президентството вече се събират хора. На място се отправиха и протестиращите, които по-прано застанаха под прозорците на американското посолство и поискаха от САЩ "да си приберат Гешев".

 

През днешния ден граждани затвориха и Дунав мост при Русе.

 

Това е третият национален протест с искане оставката на кабинета “Борисов 3” и главния прокурор Иван Гешев. Протестите протичат без ескалации, но бяха белязани от няколко сблъсъка.

 

Първото Велико народно въстание бе съпроводено със сериозна ескалация на напрежението. През целия ден имаше сблъсъци с полицията. Бихи бяха граждани и журналисти. Имаше ранени полицаи и десетки задържани.

 

Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти.

 

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

 

Припомняме още, че с постовете си вече са се разделили няколко министъра, но протестиращите остават непреклонни пред исканията за смяна на цялото управление.

Премиерът заяви, че управляващите ще поискат “рестарт” на държавата и заявиха, че ще стартират дебати за свикване на Велико народно събрание и конституционни промени. Идеята на кабинета бе определена като опит за отклоняване на общественото внимание и ход за печелене на време.

 

Миналата седмица от сградата на бившия Партиен дом, където вече протичат депутатските заседания имаше и известни сблъсъци между протестиращи и служители на НСО. Насила от сградата бяха изведени майки от “Системата ни убива”, които се бяха барикадирали в сградата. В същия ден стотици протестиращи се стекоха пред сградата на парламента в подкрепа на майките, блокирани вътре.

 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.

 

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Ден 75: Протестът събира енергия за утрешното ”Великото народно въстание 3” /снимки и видео на живо/ 17| 5509 |21.09.2020 . /на живо/ Ден 72: Управляващите - все така глухи за исканията на протеста 14| 7674 |18.09.2020 . /на живо/ Напрежението расте! Майките зоват: Елате пред НС, подкрепете ни. Хора започнаха да се стичат 30| 10147 |16.09.2020 . Ден 68: Протестиращите категорично отказват преговори с Борисов, подготвят третото Велико народно въстание /видео/ 32| 9227 |14.09.2020

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ