Реклама / Ads
5| 5307 |09.10.2012 НОВИНИ

Властта кара с превишена скорост

.
полицаите рядко се престрашават да спрат и даже да накажат наглите шофьори
Чиновници от министерства и агенции масово шофират с превишена скорост по родните пътища.
 

Това показва проучване на “Труд”, което само потвърди наблюденията на хиляди простосмъртни шофьори. По закон колите на държавната администрация не се ползват от имунитет сред катаджиите, стига да не се движат със специален режим - с включени сигнални светлини и сирени. 

Затова, колкото и невероятно да звучи, все пак има случаи, когато полицаи се престрашават да спрат и даже да накажат наглите шофьори на властта. Това показват резултатите от допитване на “Труд” до Народното събрание, министерствата и по-големите държавни агенции по Закона за достъп до обществена информация. Оказва се, че превишаването на скоростта е най-честото нарушение, за което биват санкционирани държавните шофьори.
 

25-30 км/ч отгоре

За свои служители, отнесли глоби от КАТ, си признаха от администрациите на Народното събрание, Националната служба за охрана (НСО), Държавния фонд “Земеделие”, Националната агенция по приходите (НАП), Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) и министерствата на външните работи, отбраната, земеделието, икономиката, транспорта и регионалното развитие. Чиновниците летели най-често със скорост от 25-30 км/ч над позволеното. При цивилните най-много нарушения на Закона за движение по пътищата от началото на годината насам отчита Държавен фонд “Земеделие”. Шофьори на ведомството получили 36 електронни фиша и 2 призовки. Провинилите се водачи платили от джоба си глоби от 35 до 140 лв. С прегрешилите са проведени допълнителни индивидуални инструктажи за безопасно шофиране, допълниха от фонда. Служители на ДАНС са хванати от КАТ в неспазване на ограниченията на скоростта 25 пъти. След агентите по брой отнесени санкции за същото прегрешение се нареждат служителите на НАП. Събирачите на данъци са се “отчели” извънредно към хазната с 16 платени глоби. Катаджиите допринесли за допълнителните приходи, като пуснали фишове на 3-ма данъчни в Стара Загора и Пловдив, на двама в София и на по един в Пазарджик, Велико Търново, Русе, Благоевград и Монтана. Шофьори на НСО са отнесли осем акта от началото на годината, общо за 580 лв. На автомобилите на президента Росен Плевнелиев и вицето Маргарита Попова не са съставяни актове, уточняват от службата.
 

Военните шофирали на чашка

Служба “Военна полиция” е уведомена от органите на МВР за 18 случая на уличени в пиянство служители на Министерството на отбраната. При 17 от тях военнослужещите карали личните си коли и само при един инцидент - служебен автомобил. Служители на военното ведомство са допуснали и 83 пътнотранспортни произшествия със собствени возила. Отделно от КАТ, “Военна полиция” е констатирала 86 случая на неизползване на предпазни колани от офицери, сержанти, войници и цивилни чиновници. Срещу нарушителите са издадени 77 наказателни постановления. Шофьори на парламента са допуснали 2 леки катастрофи с материални щети, твърдят от Народното събрание. Едва по три глоби за превишена скорост отнесли шофьори от министерствата на земеделието, транспорта, икономиката и регионалното развитие.
 

Чести инциденти с коли на НСО

В последно време до медиите стигна информация за множество инциденти с автомобили на Националната служба за охрана

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 71| 9156 |08.10.2012 Турският посланик разпали скандал между Анкара и София . 7| 7694 |02.10.2012 Гробът на Апостол Карамитев - осквернен . 7| 6061 |30.09.2012 Цветанов се похвали от управлението на Борисов в Анкара . 5| 6310 |30.09.2012 Каракачанов: Радикален ислям се проповядва в България от 20 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads