Реклама / Ads
2| 4426 |11.11.2010 НОВИНИ

ВМРО: Губим парите от еврофондовете безвъзвратно

.
Ако до 2013 г. не усвоим изцяло парите от еврофондовете ги губим безвъзвратно, алармират от партия ВМРО-НИЕ. България усвоява средствата с темп от 20%, за среден в Европа от 27%.
 

На тази база ще ни бъдат изчислени и отпуснати пари за следващия програмен период (2014 - 2020г), изтъкват войводите.
В тази връзка от там отбелязват, че по седемте оперативни програми на България се отпускат средства в размер от над 8 млрд. евро, а до момента са усвоени около 600 млн. от тях. Така рискът да загубим 5 млрд. евро е реален. Средства губим от САПАРД, която вече изтече и не успяхме да оползотворим. От загуби сме застрашени и по програма ИСПА.

Програми, по които въобще няма разплатени средства са тези за трансгранично сътрудничество. По програмата ТГС „България - Румъния" съществуват 89 одобрени проекта, но не и реализирани, заявяват от ВМРО. Те допълват, че с други съседи на България като Гърция, Македония, Сърбия договорни процедури не са стартирали, а продължава съгласуването на Меморандумите за разбирателство.

Ако България иска да заеме подобаващо място на Балканите, много сериозно трябва да преразгледа отношенията със съседите си- както политически, така и икономически. Ние не можем да бъдем регионален фактор без солидни политически позиции на полуострова, продължава позицията на ВМРО.

От там изброяват и няколко причини, които според тях имат за резултат ниския процент на усвоените средства в България. Първата е Законът за обществените поръчки, който вместо да предпазва инвестициите, дава правно основание за „разчистване на сметки", безкрайни съдебни дела, докато срокът за реализиране на проектите изтече.
Втората причина е „ръждясалият" механизъм между взаимодействащите институции и бездействие от страна на управляващите за тяхното „смазване". Безкрайните административни процедури бавят и усложняват допълнително стратирането на проекти, е също проблемен фактор.

ВМРО - НИЕ настоява за широк обществен дебат по повод приоритетите, средствата и методите за изпълнение на залегналите програми. От партията искат и управляващите да прекратят изпълването на публичното пространство с отклоняващи и несериозни теми и да концентрира сили в изграждането на стратегия и механизъм за ускорено и целенасочено усвояване на европейските средства.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4904 |10.11.2010 Резнаха парите и на младите майки . 2| 4989 |03.11.2010 ЕК ни спира парите заради бакии във водния сектор . 2| 4991 |19.10.2010 Ректорите скочиха срещу кабинета, искат си парите . 11| 6602 |06.10.2010 ВМРО: "Атака" рекетира правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads