Реклама / Ads
31| 4738 |08.11.2009 НОВИНИ

Войната между президент и правителство ескалира, включи се и Яне

.
Бойко Борисов Източник: Вяра Йовева
Войната между президент и правителство навлезе в нова фаза. Сигурен съм, че президентът Георги Първанов ще приеме нашето становище относно посланиците ни в САЩ и Турция.
 

 Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти след церемонията по честване 130-годишнината от създаването на служба Полиция пред паметника на Незнайния воин в София. Изявлението той направи по повод отрицателната реакция на държавния глава, от който се очакваше да подпише указа за освобождаването на двамата дипломати.
На свое заседание правителството прие решение за тяхното отзоваване заради доказани нарушения на действащото законодателство и на етичните норми по време на изборите на Народно събрание.

Премиерът Борисов уточни категорично, че правителството няма да промени позицията си по темата. Въпреки това той приема мнението на президента по казуса и е разпоредил да бъдат предоставени всички документи и аргументи, доказващи правотата на решението за отзоваване на дипломатите.

От своя страна лидерът на РЗС Яне Янев обяви, че вместо Първанов да реагира по този начин би трябвало да бъде сезиран и за вината на посланика ни в Лондон Любомир Кючуков. Той също трябвало да бъде върнат в София и да отговаря пред прокуратурата. Като зам.-външен министър той е отговарял за изборите в чужбина, тъй като титулярът Ивайло Калфин вече е бил избран за евродепутат. Президентът Първанов ней-вероятно е бил подведен от хора, които искат статуктвото да се запази. В понеделник ще поискаме среща с държавния глава и ще му предоставим изобилие от факти за вината на въпросните дипломати, заяви Янев.

Определени среди са на път да осъдят бившия министър-председател за това, че някой някъде е преместил една папка. В тази папка има информация за това колко пъти са си говорили депутатите X с бизнесмена Y. Този казус постави президентът Георги Първанов пред младите хора по време на кръгла маса на тема „Двадесет години по-късно – през погледа на младите" в УНСС. „Ако това е национална сигурност, аз нищо не разбирам от национална сигурност. Тук се действаше много бързо и радикално, защо не се действаше така радикално спрямо символите на прехода – мутрите, босовете на организираната престъпност”, попита Първанов по-рано в неделя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 5218 |08.11.2009 Президентът застана зад Станишев в УНСС . 27| 4850 |07.11.2009 Георги Първанов пак удари контра на правителството . 18| 4806 |24.10.2009 Президентът брани честта на ДАНС . 4| 4533 |24.10.2009 Плугчиева със смесени чувства към правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads