Реклама / Ads
12| 4879 |20.02.2014 НОВИНИ

ВСС: Протестът в Пловдив беше натиск над съда

.
Шествието на футболни фенове в Пловдив срещу претенции на Главното мюфтийство Източник: Булфото
Висшият съдебен съвет прие декларация, с която осъжда протестните действия, провели се пред Съдебната палата в Пловдив на 14 февруари 2014 г. Протестът пред Съдебната палата в Пловдив е пряк натиск над съда, категорични са членовете на ВСС.
 

„На 14 февруари в гр. Пловдив пред сградата на Съдебната палата, се проведе митинг на граждани, последван от шествие по улиците на града. В същото време състав на Апелативен съд Пловдив разглеждаше гражданско дело с предмет спор за собствеността на „Куршум джамия” в гр. Карлово и страни Мюсюлманското изповедание (Главно мюфтийство) и Община Карлово.

Без да отрича правото на гражданите на мирни събрания (Чл. 43 ал. 1 0от Конституцията на Република България), ВСС намира, че протестът премина във форма на пряк натиск по отношение на съда. Такъв натиск е недопустим, независимо от декларираните цели на неговите организатори.

ВСС с тревога отбелязва, че подобно публично събиране се провежда за втори път пред сградите на съда в Пловдив, а последвалите събития по улиците на града на 14 февруари доведоха до груби нарушения на обществения ред. ВСС напомня, че съдът прилага законите, но не ги създава. В този смисъл, работата на съда не може да бъде използвана за реализиране на политически цели, както и за създаване и поддържане на напрежение между гражданите.

Всяка форма на натиск по отношение на съдиите е посегателство върху независимостта на правосъдието и така-върху конституционния ред. Такъв натиск не може и няма да бъде толериран.”

„Декларацията е насочена към политиците и към обществото, уточни главният прокурор Сотир Цацаров."Относно случилото се в Пловдив, ще изпълня задълженията си, които имам като главен прокурор. Такива дела има, но те са граждански, не са в територията на прокуратурата. Говоря за ескалацията на етническо, гражданско и всякакво друго напрежение. Никой не протестира, когато съответните закони бяха приемани, сега протестите се пренасят пред сградите на съда", каза Цацаров.

По думите му - Пловдив е толерантен град и не е град, който е свикнал да вижда запалени джамии, и гражданите на Пловдив не са хора, които биха атакували гръцко или турско население. „Ако някой мисли, че на територията на Пловдив или, който и да е град, може да разиграва тази карта, с етнически и политически цели, с министър Йовчев сме на едно становище - няма да успее, така както не успя в Пловдив", допълни Цацаров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5230 |17.02.2014 Повреда в подстанция на ЕСО беше отстранена . 4| 5029 |17.02.2014 Кметът на Пловдив не очаквал подобен погром . 1| 5568 |16.02.2014 Пловдивчанин на съд за смъртта на професор от Черна гора . 23| 5139 |15.02.2014 МВР: Участници в протеста в Пловдив дойдоха на Луковмарш

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads