Реклама / Ads
24| 5719 |09.08.2011 НОВИНИ

Wikileaks: Станишев и Борисов се оплакват от шантаж и заплахи от Русия

.
Прозрачност, елиминиране на посредниците, разнообразяване на енергийните източници, развиване на възобновяемите източници на енергия и енергийната ефективност. Това са посланията на САЩ към България в разгара на газовата криза през зимата на 2009 г., формулирани от посланик Макълдауни в поверителна грама до Държавния департамент.
 

От грамата, озаглавена "България се самоизмъква от енергийната дупка", изтекла чрез Wikileaks и публикувана от "Биволъ" , става ясно, че US-дипламат е обсъждала тези теми с български официални лица. В опциите за диверсификация е включено изграждането на втора, средна по размери рафинерия, която да конкурира "Лукойл" и на второ газово хранилище. Американците са предложили техническа помощ и включване на американски фирми в проекта.

От текста не става ясно обаче кой от българските политици и/или експерти е говорил за строителството на втора рафинерия, на какво ниво и колко детайлно е обсъждан този въпрос.

Енергийният сектор в България е характеризиран като "мътно блато". Посланик Макълдауни смята, че спирането на газа от Русия дава шанс на България да се отърси от близо 100% зависимост от руските енергийни доставки и да се освободи от "свързани с Русия приближени лица и паразити, които се хранят от наеми". Макълдауни предупреждава, че руските интереси и посредниците ще окажат съпротива, но "все пак се отваря една възможност".

Проблемите в енергийния сектор са една от най-засяганите тема в американските дипломатически доклади изтекли в Wikileaks. В около 5% от 251 287 документа се среща ключовата дума ENRG. В изпратените от София доклади тази ключова дума се среща в над 10% от грамите. Анализите на посланиците са твърде подробни, а заглавията цветисти: Мръсна енергия: корупция и липса на прозрачност измъчват българския енергиен сектор, Жадна за страсти България в леглото с мускулестата двойка на "Газпром" и "Лукойл".

От цитираната грама на посланик Макълдауни се разбира, че целите на САЩ в България са мащабни, но "реална промяна на начина, по който България извършва всичко в енергийния сектор" очевидно не е постигната повече от две години след газовата криза.

Wikileaks разкрива още, че руската енергийна политика спрямо България и други страни се свежда до груб шантаж и заплахи за спиране на енергийните доставки. Конкретно за България това става ясно от оплакванията пред американските посланици на двама български премиери: Сергей Станишев през 2006 г. и Бойко Борисов през 2009.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 52| 5234 |07.08.2011 Борисов: Еврозоната да си оправи дисциплината, да стане като нас! . 34| 5671 |05.08.2011 Сидеров: Ще изместя Борисов, после ще се слагате на мен . 53| 8586 |03.08.2011 Гадателката Теодора се изказа по всичко, сватоса и Борисов, и Берлускони . 42| 6060 |02.08.2011 Б. Борисов. ЕС не ни притиска за "ЛУКойл". БСП са спецове по контрабанда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads