Реклама / Ads
12| 6605 |16.07.2012 НОВИНИ

Задържаха в следствието шефа на Бургаския затвор

.
Диан Костов
Директорът на бургаския затвор Диян Костов е бил задържан днес сутринта. Служители на сектор “Оперативно обслужване на местата за лишаване от свобода” при ГД „Национална полиция“, заедно с ГД “Изпълнение на наказанията” към Министерството на правосъдието са арестували началника на Бургаския затвор.
 
Той е отведен в Столичната следствена служба, където му е било повдигнато обвинение за извършено длъжностно престъпление по чл.282, ал.1 от НК. Взета му е мярка за неотклонение “Подписка” и е пуснат да си ходи.


Според този член от Нказателния кодекс длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото да заема отговорна длъжност или пробация.

Работата по образуваното срещу него досъдебно производство продължава,  предстои провеждането на допълнителни процесуално-следствени действия. Целта е установяване на евентуална съпричастност и на други служители от затвора в Бургас.

Нерегламентирани контакти на Костов със затворници са най-вероятните причини за ареста му. Той бе на мушката на вътрешни проверки още през май тази година. Тогава зам.-министърът на правосъдието Пламен Георгиев заяви, че Костов най-вероятно ще бъде сменен. След проверката първи пострада заместникът на Костов – Кирил Христов. Той беше набързо пенсиониран, като това е форма да бъде отстранен заради случващото се зад решетките. Георгиев пристигна тогава в Бургас без предварително обаждане. Той, заедно с шефа на дирекция „Изпълнение на наказанията” Митко Димитров, влязоха зад решетките, за да видят има ли ВИП -затворници, наркотици, непозволени скъпи вещи и екстри на цивилизацията, които са забранени за осъдените. Проверяващите тарашили няколко килии на знакови затворници. Георгиев отказа да назове имената им, но потвърди, че един от тях е Пламен Дишков - Кела, който преди месеци беше докаран в бургаския затвор. Той е в килия с още четирима души.

Проверяващите изпаднали в потрес, след като намерили цели пет мобилни телефона, таблет, устройство на "Макс телеком" за мобилна връзка, мобилен интернет в килията. „Това са неща, които са абсолютно забранени да се ползват вътре”, коментира Георгиев по-късно пред журналисти. Открити били и остри дървени прътове, пирони др. Според него нямало нарочени ВИП – затворници със супер привилегии, но пък очевидно някои притежавали забранени вещи, имало и хапчета, както и топчета тревна маса, вероятно канабис. Иначе килиите са в ужасно състояние, каза Георгиев. Дисциплината също куцала. Още тогава стана ясно, че директорът Диян Костов ще има сериозни проблеми.

„Бяхме уведомени, че има разработки на ДАНС и на МВР за това, което става вътре”, каза Георгиев. Според него най-лошото е, че нарушенията са били със знанието на ръководството.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 12422 |02.07.2012 Кирил Добрев: Не ме интересува Станишев, аз си избирам шефа . 2| 8122 |29.06.2012 Погват шефа на „Пирогов” и за конфликт на интереси . 13| 6382 |16.06.2012 Задържаха университетски професор с подкуп . 137| 7993 |12.06.2012 Слухове обвиха появата на Л. Павлов и О. Донев пред следствието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads