Реклама / Ads
3| 3720 |09.10.2023 НОВИНИ

Зам.-председателят на ЕК Схинас: Ако България и Румъния са в Шенген, ще се повиши нивото на колективната ни сигурност

.
Заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас Източник: БГНЕС
"Присъединяването на България и Румъния към Шенген ще увеличи нивото на нашата колективна сигурност". Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) Маргаритис Схинас, който взе участие в провелата с „Евксиноград“ тристранна среща България – Румъния – Гърция. 
 

„Това означава по-добър контрол по външните граници, вместо да се концентрират ресурсите по вътрешните граници. И двете държави са постигнали значителен напредък, що се отнася до миграционния натиск“, подчерта Схинас, цитиран от БТА.

 

Той изрази мнение, че до края на годината може да бъде постигнато „положително решение за Шенген“, спрямо България и Румъния.

 

По темата за разширяването на Европейския съюз (ЕС) в посока Западните Балкани Схинас обяви, че това зависи от напредъка в реформите на всяка една държава. 

 

„И Украйна, и Молдова са готови да направят всичко възможно с безпрецедентна скорост, за да могат да гарантират, че са провели необходимите реформи. Вече са на път да станат пълноправни членове на нашето семейство“, посочи още заместник-председателят на ЕК. 

 

Във връзка със ситуацията в Държавата Израел Схинас потвърди, че утре в Брюксел ще се съберат министрите на външните работи, за да обсъдят въпроса. 

 

Премиерът Николай Денков бе домакин на срещата, а в нея участие взеха колегите му от Гърция и Румъния - Кириакос Мицотакис и Марчел Чолаку. На форума присъстваха още еврокомисарят по транспорт Адина Вълян. Участва също министърът на енергетиката на Молдова Виктор Парликов.

 

ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4275 |09.10.2023 Стефан Гамизов: Няма време, трябва ни 80 000-на армия за бой в градска среда . 4| 3962 |09.10.2023 ЖП трафикът между Северна Корея и Русия на "безпрецедентно" високо ниво. За какво говорят покритите вагони? . 11| 3906 |09.10.2023 Премиерите на България, Гърция и Румъния се срещнаха край Варна. Денков: Европа не може да е зависима от външни фактори (видео) . 1| 4425 |09.10.2023 Израелски ракети изравняват със земята гнездото за плацдарм на Хамас Бейт Ханун

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads