Реклама / Ads
10| 5126 |07.10.2013 НОВИНИ

Заплаха за масово напускане на хората от селата от община Кюстендил

.
Села заплашиха да се отделят с референдум като отделни общини, ако държавата не промени Закона за административно-териториалното устройство. В момента хиляди малки населени места са заключени в капан и не могат да кандидатстват по европрограмите.
 

 

Те не се водят селски район, а градска територия. Това обявиха кметове пред микрофона на „България без цензура“ в Кюстендил. Трябва да се промени дефиницията за селски район, категоричен е градоначалникът Петър Паунов. Той предупреди, че селата около Кюстендил са готови да се отделят с бунт, ако не ги включат в селските региони. „Ще принудим управляващите да направят ново териториално деление“, обяви Паунов.

 

Да си селски кмет в момента е наказание, оплака се управникът на с. Николичевци Спаска Методиева. Срам ме е от хората, защото ръцете са ми вързани, не ни се дава възможност да работим, не ни се отпускат пари, не можем и канализация да направим, обясни тя. Тези циркови артисти в парламента да променят законите и ние по селата да имаме права, призова кметицата. Масовото българско село има между 500 и 2000 жители, а по закон канализация се полага само на райони с над 2000 жители. Нали разбирате в каква абсурдна държава живеем? И какво сте вие – не сте село, вие сте територия, катун – държавата мисли така за вас, това е официалното й становище, коментира водещият Николай Бареков и обеща подкрепа за промяна на закона.

 

Българите в Босилеград останаха без българска ТВ, съобщи в предаването "България без цензура" Иван Николов, ръководител на Българския културно-информационен център в Босилеград. Нашите искания към сръбското правителство не срещат добро разбиране, но вече и българското не ни разбира, коментира Николов. Да не можеш да гледаш българска телевизия не го е имало от времето, когато това не беше безопасно, коментира той. Николов разказа, че след началото на март, когато започна успоредното излъчване на аналогов и цифров сигнал, част от хората са си купили декодери и са можели да гледат. Но след август приемането на сигнал е невъзможно. "Свързахме се с компетентните институции, но какво стана? Имаме отговор, от който става ясно, че България е поела ангажимент да не излъчва свои сигнали на чужда територия и така ние нямаме телевизия", обясни Николов. Водещият Николай Бареков каза, че поема ангажимент да разговоря с НУРТС и българите от Босилеград да гледат нашите канали. "Когато имаме хора, подложени на асимилация, не може да се постъпва така, законът трябва да следва живота и това е начинът", коментира той.

 

Ще организирам кръгла маса за защита на потребителите от монополите, обяви Бареков, след като и кюстендилци, както жителите на други региони, се оплакаха от високата цена на водата, която плащат.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5564 |18.09.2013 Смърт масово покоси животни в столичен парк . 0| 6865 |14.09.2013 Няма заплаха за България заради вълната от сирийски бежанци . 7| 5615 |13.09.2013 Цветанов: Нито един депутат от ГЕРБ не е подал молба за напускане . 20| 7358 |03.08.2013 Полицаи отиват на море масово и под строй

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads