Реклама / Ads
22| 5303 |03.02.2012 НОВИНИ

Заселват Трявна с японци

.
Вероятно те ще могат и да останат за постоянно, ако харесат България.
 

Над 300 деца от района на японския град Фукушима, където след земетресение се взриви едноименната атомна централа, могат да пристигнат на дълго лечение в района на Трявна заедно със своите семейства, пише Труд. Вероятно те ще могат и да останат за постоянно, ако харесат България. Идеята е хрумнала на Бойко Стоянов, който живее в тревненското село Бижевци, но с нейното осъществяване са се заели областният управител на Габрово Мариан Костадинов, посолството на Япония в София, кметът на Трявна Драгомир Николов и Министерството на труда и социалната политика.

 

“Всичко започна, когато Бойко Стоянов се появи в приемната на Министерския съвет. Идеята му първо ни се стори екзотична”, разказа пред “Труд” Соня Божикова, началничка на отдел “Приемна”. Стоянов е работил 20 години във района на Фукушима като учител по музика. След взрива в ядрената централа той се връща в България (виж стр. 3). Разказал на служителките, че в района на Фукушима има 15 000 деца с влошено здравословно състояние. Знаейки за оздравителните способности на местния климат, Стоянов попитал дали може да се намери някакъв начин малчуганите да дойдат в Трявна и да останат известно време за рехабилитация. Преподавателят дошъл и втори път в приемната на Министерския съвет, като този път депозирал предложението си в изрядно оформена преписка, която била подкрепена от японска гражданка - негова ученичка. Тя имала магазин в град Ниигата, където е живял и Стоянов. Японката дори влязла във връзка със японското посолство в София и получила и тяхното обещание за съдействие. Задвижвайки държавната машина, от службата към МС отправили запитване до кмета на Трявна, областния управител на Габрово и Министерството на труда и социалната политика. Областният управител Мариан Костадинов вече е предложил да бъде използвано оздравителното училище “Ангел Кънчев”, което се намира в района на град Плачковци. Според Костадинов в сградата на училището могат да бъдат настанени деца без много преустройства. Костадинов обясни, че освен училището в Плачковци може да се използва и училището “Царица Йоана” в Трявна. То е в лошо състояние, но с малка инвестиция можело да се използва целогодишно. Не е ясно още кой ще поеме разходите. (Труд)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4724 |17.03.2011 Бойко праща одеяла на японците . 25| 8220 |17.03.2011 Каним си японци в България; "оправят" ни . 6| 4782 |14.03.2011 Ст. Гамизов, свидетел: Японците бяха в неописуем шок . 12| 4905 |03.09.2008 2000 кюрди заселват Търговище до 5 месеца. Градът в шок.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads