Реклама / Ads
23| 6723 |04.11.2023 НОВИНИ

Защо ЦИК не иска да се проверят недействителните бюлетини?

.
Източник: ФрогНюз
Десетки хиляди са недействителните бюлетини от първия тур на местните избори. Това, за съжаление, е тенденция, а не новина. Експертната общност от години иска Централната избирателна комисия да даде достъп до тях, за да се видят техническите причини зад това, но ЦИК упорито отказва.
 

Това стана ясно от думите на директора на "Прозрачност без граници" Калин Славов пред Нова телевизия. 

 

“Въпросът защо са недействителни бюлетините винаги е стоял и пред експертната общност, и пред политиците. Искам да се върна към един призив, който отправяме периодично, практически на всеки избори към Централната избирателна комисия - да даде възможност за достъп до съхраняваните бюлетини от съответния избор. Още от 2019 година, когато беше големият пик на брой недействителни бюлетини, които на места бяха над 25%, експертната общност настояваме за достъп до тези бюлетини. Става въпрос да бъдат преразгледани  изборните резултати. Това го повтарям всеки път. Става дума за това да видим чисто техническите причини, поради които бюлетините стават недействителни. Централната избирателна комисия упорито отказва такъв достъп", подчерта той.

 

Той припомни на членовете на СИК, че те са длъжностни лица в рамките на своите изборни ангажименти и като такива носят наказателна отговорност по смисъла на НК.

 

“А  също така трябва да им се припомня, според мен, или пък се изпуска в процеса на тяхното обучение, наборът от престъпления, които те по този начин извършват, променяйки по някакъв начин вота на гражданите", подчерта Славов. 

 

Въпросът с броя на недействителните бюлетини е особено чувствителен, предвид скандалния доклад на ДАНС, който накара Централната избирателна комисия да премахне машинното гласуване за първия тур на местния вот. Впоследствие Върховният административен съд го отмени и така на утрешния балотаж ще се гласува смесено - и с машини, и с хартия.

 

Данни за престъпления след първия тур на местните избори, свързани с подправяне на бюлетините, задраскване на преференции, дописване на протоколи, се появиха в редица населени места. Кадри от видеонаблюдението по време на броенето на бюлетините разкриха потресаващи неща. На места вече са отправени искания за касиране на резултатите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 14608 |04.11.2023 Иван Ланджев и българското селфи: Какви сме, защо сме такива, какво е бъдещето ни? . 11| 5143 |04.11.2023 Няма връщане назад с е-рецептите. Какво се промени за 3 седмици? . 20| 4673 |04.11.2023 Фон дер Лайен отиде изненадващо в Украйна. Напредва ли Киев към ЕС? . 13| 16960 |04.11.2023 Отпада БДС за киселото мляко. Как да познаем дали е истинско?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads