Реклама / Ads
1| 3612 |16.11.2023 АКТУАЛНО

Броят на полицаите, които ще пазят протеста срещу БФС, гони броя на колегите им от протестите 2020 г.

.
Източник: БГНЕС
Националният ни отбор по футбол ще е домакин днес на Унгария в предпоследна среща от европейските квалификации. Мачът ще се играе на националния стадион "Васил Левски" от 19:00 ч. и ще бъде без публика. Междувременно от СДВР съобщиха, че 1600 полицаи ще обезпечават обществения ред в центъра на столицата, по време на протестите около двубоя. На стадиона ще присъстват представители на три охранителни фирми.
 

Столичният градоначалник Васил Терзиев е провел среща със СДВР, на която са били обсъдени мерките за сигурност по време на двубоя между България и Унгария.

 

Столичната дирекция на вътрешните работи ще осигури постове за контрол и регулиране на движението в района около Националния стадион "Васил Левски". Столичният инспекторат, съвместно с организатора на футболната среща, ще извърши проверка за състоянието на обекта и зоната около стадиона преди и след провеждането на спортното събитие.

 

1600 служители на реда звучи наистина внушително като бройка. Логично възниква въпросът имало ли е друго мероприятие в столицата, на което да са били мобилизирани толкова служители на реда? Проверка на ФрогНюз установи, че най-висока концентрация на полицаи е имало по време време на протестите през 2020 г. срещу тогавашния главен прокурор Иван Гешев и кабинета "Борисов 3". Най-много са били на 20 юли - 2296. Тогава, на 12-ия ден от началото им, беше задържан адвокат Минчо Спасов след спирането на метрото. На 20 юли бяха направени и шест блокади в София - на Народното събрание, Министерския съвет, БНТ, Орлов мост, Попа и Първо районно управление. 

 

На 21 юли е имало няколко протеста, като полицаите са били 2178 и 2278. Не става ясно дали са едни и същи служители, към които са се присъединили още 100 души, или са общо 4456. 21 юли беше денят, в който се гласува вотът на недоверие, внесен от лидера на БСП Корнелия Нинова. Същият ден беше организирана и акция от граждани, които чакаха Борисов на изхода на правителствената аерогара до летище София, който преди това беше в Брюксел. 

 

По време на антиправителствените протести през 2020 г., чиито искания бяха насочени към оставките на кабинета на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, се появиха съмнения дали МВР не използва частни гардове при охраната. Началникът на отдел "Охранителна полиция" в СДВР Радослав Стойчев тогава заяви, че такива лица няма.

 

Въпросът сега е,  дали и довечера няма да се активизират подобни лицаи провокатори.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3904 |15.11.2023 Зала "Арена Бургас" е негодна за спортни събития . 9| 5146 |15.11.2023 Евгений Кънев: Руските агенти страхуват с катастрофи, за да отидат парите в техния джоб, вместо във вашия . 10| 7974 |14.11.2023 БФС влезе в Ефекта на Барбара Стрейзънд - правейки едно, постигна съвсем друго . 11| 13672 |13.11.2023 Георги Атанасов за ФрогНюз: "Боби и Ко" надминаха Борисов, гонят Живков. Няма по-лошо за българския футбол от тях

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads