Реклама / Ads
1| 7318 |19.05.2014 АКТУАЛНО

Ден за съпричастност към болните от ХИВ/СПИН

.
„Животът е безценен” е тазгодишното мото на Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, който отбелязваме на 19 май.
 

С факелно шествие и панделка от запалени свещи ще се почете паметта на жертвите на СПИН у нас. Над 1 200 неправителствени организации от 115 страни по света ще насочат общественото внимание към проблемите на синдрома на придобитата имунна недостатъчност.

Традиционно Денят за съпричастност с жертвите на ХИВ/СПИН се пада в третата неделя на месец май, като за първи път е честван през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк. На този ден десетки хиляди хора по света ще запалят свещи и ще се присъединят към тихи шествия, с които да възпоменат жертвите на болестта.

В България Деня за съпричастност ще се почете с водосвети, помени в храмове, мирни шествия и тематични дискусии в обучителните институции.  На възлови места в повечето градове ще се раздават здравно-образователни материали, презервативи и червени панделки.
 
В столицата факелното шествие ще започне в 19.30 часа пред сградата на Министерство на здравеопазването и ще продължи по площад „Св. Неделя”, по бул. „Дондуков” покрай Президентството, като в края на пл. „Ал. Батенберг” ще завие надясно и ще завърши пред Народен театър „Иван Вазов” около 21 часа.
В шествието участие ще вземе музикантът Коцето Калки, доброволци от клуб „С.У.П.Е.Р.” на сдружение „Деца и юноши 16+”, Национална доброволческа мрежа Y-PEER, PETRI, Български младежки червен кръст, представители на Министерство на здравеопазването и всички граждани, които желаят да се присъединят към събитието и да изразят своята съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. На участниците ще бъдат предоставени факли и чаени свещи.

За първи път този ден се отбелязва на 2 май 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк, когато все още се знае твърде малко за болестта, а официално регистрираните случаи на СПИН са били няколко хиляди. В България денят се отбелязва от 1992 година.

По данни на Световната здравна организация около 42 млн. души по света в момента живеят с ХИВ/СПИН като техният брой ежедневно се увеличава с 15 000. Повечето серопозитивни са млади хора под 30-годишна възраст. Около 25 млн. души, сред които 1,5 млн. деца, са починали от СПИН през последните 25 години в световен мащаб.

В началото на 1991г. в Ню Йорк се създава идеята за създаване на глобален символ за борбата със СПИН. Това е червената лента. Тя е символ за солидарност и толерантност към тези, които често са дискриминирани от обществото, хора живеещи със ХИВ и СПИН.

За пръв път той се появява в Европа в понеделник преди Великден през 1992г. когато повече от 100 000 червени лентички са раздадени по време на концерта на Фреди Меркюри на стадион Уембли в Лондон за борба срещу СПИН. Над 1 млрд. души в повече от 70 държави по света гледаха това шоу. Символът на солидарност и толерантност към хората, живеещи със ХИВ/СПИН са червената лентичка и червените звезди около нея.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5734 |18.05.2014 Кабинетът отпусна пара за школски тоалетни . 2| 5908 |17.05.2014 Плевенчанин даде живот на трима . 0| 6637 |16.05.2014 ЧЕЗ извършва планова подмяна на електромерите в Западна България . 22| 9395 |15.05.2014 Окото на Фрог: Българският Йерусалим ръждясва и буренясва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads