Реклама / Ads
6| 6908 |21.02.2015 АКТУАЛНО

Фандъкова улеснява столичани с 50 документа онлайн

.
Фандъкова
50 вида документи онлайн от общината ще поръчват столичани и ще си спестят висенето пред гишетатал Това е възможно благодарение на новия електронен портал за услуги на Столичната община, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. В портала ще се влиза през сайта на кметството www.sofia.bg и с регистрация на профил.
 
Така хората ще могат да подават заявления за постоянен или настоящ адрес, за семейно положение, както и копие на акт за раждане и удостоверение за сключен брак, За целта обаче ще е нужно да имат електронен подпис.

„Цените за получаване на електронен документ ще са същите, каквито са, ако хората отидат до съответното районно кметство”, разяснява Фандъкова. С новите услуги обаче ще се спести разкарване за заявяването на услугата, чакането по опашки, съобразяването с работното време.

Според Фандъкова така ще се намали и възможността за грешки при подаване на заявленията. Електронните документи няма да са с подпис и печат за разлика от хартиените. Ако човек иска обаче, ще може да си получи традиционния документ на гише. Плащането на услугата ще става чрез платежно нареждане в банка, като то ще трябва да се сканира и прикачи в системата.

От октомври общината е започнала да тества услугата, за да няма срив в системата. За това време обаче само 22-ма човека и 3 фирми са си издали електронни документи и са обработени над 330 заявления.

„От тази година всички проекти, които кандидатстват за финансиране по програма „Култура”, могат да се подават и онлайн, като до момента са подадени 293”, информира кметът.

„До края на годината ще направим и електронен регистър на обществените поръчки”, съобщи секретарят на Столичната община Ралица Стоянова. В него ще има данни за това кога е сключен договорът с изпълнителя, какъв е срокът, както и колко пари ще получи частникът от кметството. Сега в сайта на общината има регистри на общинската собственост, на даренията, за концесиите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 8763 |23.12.2014 Фрог око: Софиянци и "столичани вповече" изтрещяха в чудовищен трафик . 5| 6991 |01.10.2014 Св. Филипов за ФРОГ: Извиват ръцете на Фандъкова за ислямски център . 1| 5631 |06.06.2014 Фандъкова: Метрото не е заплашено от спиране на евросредства . 7| 9997 |20.12.2013 Фандъкова откри нов апарат в І МБАЛ; българи и сириец ще работят с него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads