Реклама / Ads
0| 5982 |19.03.2016 АКТУАЛНО

ФРОГОКО: За конете и ездачите с любов

.
Здравко Тренев и Силвър
Те се познават по стъпките. Още преди да е отворил вратата на бокса Силвър бой знае, че ездачът му е тук и предстои тренировка. Здравко Тренев и белият жребец са заедно от година, но вече имат в актива си бронзов медал от Балканския шампионат по обездка в Истанбул. Състезават се в дисциплината танцуващите коне – най-грациозната, но и най-трудната, тъй като всички упражнения изискват нетипични за конете в природата движения.
 
Обучението на животните започва след третата им година, а за достигането на високо спортно майсторство са нужни още поне пет години. Ежедневни тренировки, работа от земя, езда, създаване на навици за послушание и усъвършенстване на упражненията. Конете имат интелекта на 3-годишни деца и точно като тях често са капризни, разсеяни, нервни. Имат нужда от много внимание и търпение, а също от похвали и награди. Джоб, пълен с бонбони и бучки захар помага много на ездача за успешната тренировка.



Всяко занимание започва с гушкане и чистене. Това е моментът, в който тандемът общува непринудено. Докато го четка и сресва Здравко си говори със Сивчо.  Конят усеща настроението на своя партньор, дори се опитва да го развесели, правейки смешни муцунки, разбира се, с тайното желание да получи още няколко захарчета. Когато усети седлото на гърба си, жребецът безпогрешно разбира, че идва време за работа. Тренировката продължава обикновено час – загрявка, активна работа и разпускане. Ако конят е послушен и реагира активно на командите на ездача, заниманията са истинско удоволствие. Ако проявява „характер“ се налага да повтарят и потретват елементите, тогава влагат повечко „пот и нерви“. Финалът винаги е удовлетворителен – баня, разходка и торба с моркови и ябълки.

Силвър бой е на 12 години, от породата холщайнер, роден е в Германия и е селектиран специално за обездка. Като всеки жребец е по-труден за работа, но пък има много красиви движения и излъчва мощ. Собственикът му е бизнесмен от Пловдив – Ваньо Вълков, който не пропуска нито едно състезание на своя любимец.

Здравко Тренев е на 16 г., ученик в Първа немска гимназия в София и се занимава с езда от пет години. Тандемът дебютира в клас юноши до 18 г. през миналия сезон. С другите си два коня – Венус и Лъки Денсър – Здравко има две титли на държавните първенства през 2014 и 2014 г. при децата, а също и златен медал отборно на Балканските игри 2013 г.



„Ездата е свобода, тръпка, смисъл. Прави те независим, отговорен, загрижен. Не мога да си представя, че няма да изпитвам това чувство.“ – споделя Здравко Тренев и не съжалява, че всяка събота и неделя трябва да става рано сутрин за тренировки, докато съучениците му мързелуват. Смята, че младежите не спортуват достатъчно, предпочитат да се застояват пред компютрите и по кафенетата. Вероятно причината е и в това, че конният спорт е изключително скъп, почти не среща подкрепата на държавата, а спонсори трудно се намират и затова цялата финансова тежест ляга на плещите на родителите. В това отношение Здравко е късметлия, той има цялата подкрепа на семейството си и на своя ездови клуб „Еклипс“, на треньора Ивайло Цанев и съотборниците си. Мечтае за един успешен предстоящ сезон и за шампионска титла!

На Тодоровден на Конната база „Хан Аспарух“ в София можете да ги видите. Демонстрациите по обездка и прескачане на препятствия са от 10 до 12 ч.

Фрог нюз
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 60| 7987 |17.03.2016 ФРОГОКО: Насрочена е среща на МС и Синода за защита на християнската вяра . 35| 9971 |02.02.2016 Фрогоко: Нов удар за вложителите в КТБ - прецакват ги с обжалването на решения . 19| 9192 |05.01.2016 ФРОГОКО: Изтипосаха ни във френски учебник по география

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads