Реклама / Ads
1| 7787 |28.11.2013 АКТУАЛНО

Габрово посрещна зимата с 46 областни първенци в "Цветна олимпиада"

.
С много настроение, музика и подаръци протече тържествена церемония по награждаването на победителите в Националната образователна инициатива „Цветна олимпиада в област Габрово. Лошите метоорологични условия не попречиха на празничното настроение и в Спортна зала „Орловец”, град Габрово, се събраха стотици ученици, родители, учители и гости. Талантливите и умни деца „внесоха топлина” у всички с постиженията и отличните си резултати.
 

Отличени бяха 46 ученици от VIII до XII клас от СОУ „Отец Паисий”-Габрово, ПМГ „Академик Иван Гюзелев”-Габрово, Национална априловска гимназия-Габрово, Професионална гимназия по строителство-Габрово, Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади”, ПГ „Марин Попов”-Севлиево, ПГМЕТ  „Генерал Иван Бъчваров”, СОУ „П. Р. Славейков”-Трявна. Учениците се справиха с есетата по български език и литература и със заданията с повишена трудност по английски и немски език, математика и информационни технологии.

По БЕЛ учениците писаха есе по избор - „България си ти!” или „Ден на добрата новина от моя град”. Творческият текст на Ангел Ангелов (XII клас) от ПТГ „Д-р Никола Василиади”, приповдига българския дух и дава надежда за светли бъднини на нашата родина.

„Това е българското – любовта към майка България, тъгата и носталгията, които ни заливат, когато сме далече от родината. Тези усещания никога няма да позволят на някого да забрави кой е и от къде идва. Дори когато няма флаг наблизо, когато не сме чували химна скоро. Дори тогава не ще забравим, защото България живее в нас! Така е било винаги и винаги ще бъде”, пише младежът. А Елия Рачева (IX клас) от ПМГ  дава страхотна идея: „Защо да не пробваме за един ден, всички габровци, да правим комплименти на непознати? Радостта от това хората да намират нещо позитивно и красиво в теб е удовлетворяваща. Създаването на такава инициатива може да отнеме доста труд, но в замяна на това, хората ще се научат какво е да ценим ближния, как изглеждаме в чуждите очи”.

С най-много първенци по математика се отличи Природоматематическа гимназия „Академик Иван Гюзелев”, която получи купата за първо място в Цветната олимпиада за най-много победители от всички дисциплини. На второ място се отличи и гордо получи купа ПТГ „Д-р Никола Василиади”, а трето място заслужи – Национална априловска гимназия.

Кметът на град Габрово г-жа Таня Христова отправи специално видеопослание към победителите, всички участници в инициативата и организаторите.  

Поздравителен адрес изпрати и ръководителя на отдела за Култура и печат на Посолството на Германия,  г-н Матиас Денер. Ето част от него:

„Радвам се, че толкова масово и ангажирано участвате в инициативата „Цветна олимпиада”. Особено се радвам на впечатляващите резултати! Най-важната задача на образованието е да събуди в младите хора ентусиазъм и любопитство за наука и изследване. ...

Бих искал от името на Посолството на Германия в София най-сърдечно да поздравя днешните победители за техния голям успех!....

Моето най-важно послание към всички участници е: продължавайте така! Не се уморявайте да задавате въпроси, бъдете винаги любознателни и не приемайте нито един отговор като окончателен и неуспорим.

Бих искал най-сърдечно да благодаря на организаторите на тази олимпиада, на всички подкрепили я ....”

Г-н Ханес Паслер, съветник и консул в Посолството на Република Австрия в Република България, също  поздрави: „Образованието на децата ни е нашето бъдеще, поради което Вашия проект заслужава големи адмирации”.

Председателят на НД „България си ти!” заяви: „Искам да благодаря на община Габрово, всички директори на гимназии, които се включиха и на всички учители, които взеха идеята присърце. Най-вече моите благодарности са към учениците, които бяха активни при провеждането на „Цветната олимпиада”. Той посочи, че следващите олимпиади ще са в Ямбол и Сливен.

„Догодина продължаваме, няма да ощетим нито една област и децата ще бъдат зарадвани с гласовете на НД „България си ти”, преподавателите ще имат възможността да се срещнат с професори, академици и други величия в науката и образованието, които винаги ни помагат. Тук е моментът да благодаря на СУ „Св. Климент Охридски”, БАН и всички университети, които се включват активно в инициативата”, заяви още г-н Куцаров. Той заключи: „Децата са много щастливи и това е най-важното!”. А проф. Димитър Димитров, БАН, посочи: „Ако приемете НД „България си ти” като кауза, ще имате много отворени врати, една от тях е тази на БАН”.

„Определено децата проявиха особено голям интерес към олимпиадата. Затова се радвам, че НД „България си ти” организира подобна инициатива. Трябва да има повече подобни инициативи, за да може младите хора да бъдат по-мотивирани за учебната дейност”, заяви директорът на ПМГ г-жа Цветана Гюмюрджиева.

Децата бяха специално поздравени от водещи и известни личности в различни сфери на обществения живот - председателя на Общинския съвет в Габрово г-н Николай Сираков, писателката Людмила Филипова, г-жа Елена Григорова, експерт в РИО-Габрово, г-н Димитър Димитров, представител на издателство „Просвета”, г-ца Емили Василева, репортер от ИА „Фокус”, проф. Димитър Димитров, БАН, г-н Ивелин Попиванов, член на борда на директорите на сдружение „ИМКА”, зам.-ректорите на Технически университет-Габрово доц. д-р инж. Петър Петров и доц. д-р инж. Илия Железаров, Христина Шелебева, уредник на Регионлния исторически музей, г-жа Венета Козарева, уредник на Дома на хумора и сатирата, г-жа Диди Владова, Експопринт, г-н Цветан Глоговски, управител на „Технополис”-Габрово, доц. д-р Ангел Гоев, директор на Етъра, г-н Николай Стайков, маркетинг мениджър „Стемо”.

Гласовете на „България си ти!”, които са любимци на младежите – хип-хоп талантът Бобо, световният шампион по бийтбокс „Печенката”, „министърът на веселието” Криско, вдигнаха градуса на настроението на всички с хитовете и най-новите си песни. А солистът на Държавна опера Пловдив, мъжът с голям глас - тенорът Ивайло Михайлов удиви публиката, под музикалния съпровод на пианистът Мария Калоферова.

„България си ти!“ изказва благодарност за подкрепата на община Габрово, на кмета г-жа Таня Христова и Директорът на Дирекция „Социални дейности и образование” г-жа Даниела Василева. Инициативата не би била възможна и без любезното и ползотворно сътрудничество с издателство „Просвета“, веригата специализирани хипермаркети „Технополис“, ТВ7 и фирма „Стемо”. Благодарим и на Общинско радио - Габрово за медийното партньорство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5476 |30.12.2008 Архитектурата е абсолютен първенец в модата през зимата . 0| 5770 |01.02.2008 Една усмихната Русия в Габрово . 0| 12986 |04.12.2007 12-те нови в Европа – атрактивна изложба в Габрово . 0| 6081 |23.04.2007 Румен Петков летял с правителствения „Фалкон” до Москва, посрещнали го с реки от водка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads