Реклама / Ads
19| 8240 |10.11.2014 АКТУАЛНО

ГЕРБ "запушва устата" на хапещатата Мая Манолова

.
Мая Манолова
В парламентарния правилник ГЕРБ се опитва да узакони лошите практики, които прилагаше в 42-то Народно събрание. ГЕРБ се опитва да ограничи правата на опозицията и буквално „да й запуши устата”, като тези предложения не са насочени само към опозицията, а и срещу по-малките партии, които са част от новото управляващо мнозинство. Това каза пред журналисти в Смолян депутатът от БСП лява България Мая Манолова.
 
„От ГЕРБ предлагат Народното събрание да заседава и без кворум. Вярно е, че в предния парламент ГЕРБ отсъстваха от работа с месеци, но идеята да се узакони не ходенето на работа, наистина ми изглежда доста скандална”, каза Манолова и допълни, че се надява това да не се подкрепи от парламента. Манолова каза още, че се ограничава възможността на опозицията и на парламентарните групи, извън управляващата, да предлагат законопроекти да бъдат включени в дневния ред.

Според нея ГЕРБ искат да намалят времето за изказване. Предлагат при обсъждането за второ четене времето от 5 минути да бъде ограничено на три минути, а при обсъждането на законопроектите на първо четене да се увеличи времето на ГЕРБ и да се намали времето на всички останали групи.

Манолова каза още, че се прави опит да се променят и други процедури и посочи като пример, че личните обяснения ги пращат в края на пленарния ден, като се прави и опит да се ограничи парламентарния контрол. По думите й се намалява също възможността на народните представители да задават въпроси и питания и от четири досега те ще станат на две питания.

„Прави се опит да бъдат опънати чадъри над министрите и членовете на Министерски съвет като заплахата за санкция на народен представител, който не се е държал уважително към член от Кабинета е отстраняване от три пленарни заседания, в които той може да има важни изказвания”, каза Манолова. Народният представител каза още, че се прави и плах опит да бъде ограничено участието на гражданите в работата на парламента, като се отнема възможността за достъп на граждани до заседанията на парламентарните комисии. Манолова заяви, че в Смолян за първи път коментира тези промени, тъй като досега не е имала възможност да се запознае с тях.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6391 |29.10.2014 Арман Бабикян пред Фрог: ГЕРБ се държат като късно събудил се човек . 14| 6453 |10.10.2014 ДПС ли ще е смокиновото листо на ГЕРБ ? . 68| 11350 |01.09.2014 Силва Дончева за Фрог: ГЕРБ ще имат правителство, но неустойчиво . 16| 6815 |14.02.2014 Ерменков:Калинките на ГЕРБ са под път и над път

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads