Реклама / Ads
14| 9648 |15.05.2012 АКТУАЛНО

Гръцки, вместо наши череши, цената около 5 лв

.
Гръцки череши превземат пазарите ни. Продават ги от 4 до 7 лв за килограм. Най-скъпи са в София, а на пазара в кв. Ситняково се чупят рекорди от цени до 15 лв. Два пъти по-ниски са цените в страната. Софиянци са паралии, тук има много баровци затова и цените с такива, коментира продавач на пазара в кв. "Младост".
 
От 3 до 5 лв. според качеството вървят българските череши. Те обаче са сравнително малко и са с доста лошо качество. Търговци предвиждат по 24 май цените да паднат с левче, ако се увеличи количеството.

Цените ще са с 50-70% по-високи в сравнение с миналата година, когато килото вървеше между 2 -3 лв.

Тази година първокласните череши щели да паднат най-много до 3 лв. за кг, а средният клас - до 2 лв. Миналия юни цените паднаха до 1-1,80 лв. за кг, а на места и до 80 ст. В момента на пазара има само гръцки череши, които са с доста добро качество.

В Кюстендилско кампанията все още не е започнала. Дъждовете от последните дни очевидно ще забавят и ще оскъпят реколтата. Производителите ще искат поне по 1,20 до 1,60 лв. за кг. Себестойността им е около 80 ст за килограм.

По 80 ст. ще се изкупуват само най-калпавите, дребни и несладки череши. Тази година обаче тяхното количество ще е доста голямо заради лошите метеорологични условия.

Тази година реколтата няма да премине 20-25 хил тона при близо 40 хил тона миналата година.

 

Нашите производители вдигат цените и се оплакват от лошото време. В съседните страни като Македония, Сърбия, Хърватска и др. дори заваля сняг и се разразиха бури, но цените на черешите са по-ниски от тези в България, коментират специалисти.

Ще има скок в цената на черешите тази година, съобщи в предаването „Агросвят” по Дарик Мариана Милтенова, член на Националния съюз на градинарите. Причината е, че голяма част от реколтата при череши, праскови и кайсии е унищожена заради измръзвания на дръвчетата.

Според Мариана Милтенова от Националния съюз на градинарите на места в Пловдивско и Пазарджишко черешовата реколта била унищожена изцяло. Това също вдигало цените. Държавата има право да помага само на стопани, които на 100% са загубили реколтата.

Истината е, че в България имаме недостиг на родни плодове, което вдига изкуствено цените. Разчита се на внос, а там формирането на цената не е съвсем прозрачна.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 8380 |29.03.2012 Здравко Георгиев: Нашите мъчители в Либия сега са управляващи . 6| 9244 |12.01.2011 Практика на конспиранцията или как се подслушва в наши дни? . 74| 13904 |16.03.2010 Наши и турски военни се скараха заради турското робство в Кабул . 0| 6174 |01.06.2007 Наши художници-имигранти ознаменуваха раждането на арт обединението си с изложба в Ню Йорк

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads