Реклама / Ads
20| 8575 |28.11.2013 АКТУАЛНО

Мургина само пред Фрог нюз: Не съм имала обвинение за източване на ДДС

.
Източник: Булфото
Бившият изпълнителен директор на НАП Мария Мургина, управлявала в периода 2005-2009 година, застана отново пред Темида. След като бе оправдана по предишните й обвинения за нарушаване на служебните й задължения и закупуване на неурегулиран имот, бившата териториална директорка на НАП в Силистра Милена Цолчовска я съди за неправомерно уволнение.
 

 

В усилията си да докаже, че бившата й шефка е виновна, тя стигна до Върховния  касационен съд, където делото й бе върнато на оправдалите я апелативни съдии за доразглеждане. Пред Фрог нюз Мургина бе категорична, че не е уволнила Цолчовска, а й е предложила друга длъжност заради несправяне със служебните си задължения като управляващ  териториална дирекция на НАП.  При повторния разпит на експерти от Инспектората към НАП се потвърди, че обвинителката е имала проблеми при ръководенето на повереното й звено.

 

 Близо 5 часа бяха разпитвани служители на НАП, за да бъде установена истината дали Милена Цолчовска, която е частен обвинител по делото, казва истината. Първа застана пред Темида директорът на Дирекция "Управление на човешките ресурси" Мария Димитрова. Тя разказа, че се е срещала с Цолчовска по повод нейно искане да бъде преместена от НАП-Силистра във  НАП-Варна по семейни причини. Близките й живеели в морската ни столица и искала да бъде близо до тях. Желаната от нея длъжност при прехвърлянето й в другото населено място била специалист връзки с обществеността. Димитрова й обещала, че ще провери дали има свободно място за позицията и ще й съдейства за преместването й. След разговора обвинителката на Мургина се качила в кабинета й , за да й благодари за разбирането й. 

 

След обсъждането мениджърът човешки ресурси веднага задействал въпроса. Директорът на НАП-Варна Иво  Генов не обещал, че ще я назначи като пиар, тъй като си имал човек, но пък се ангажирал да й намери подходяща работа за опита и познанията й.

 

За да се осъществи преместването й по вътрешно правило на НАП, тя трябвало да подаде заявление за напускане, след което за назначаване, което и не направила. На въпроса на Димитрова ще се мести ли или не, тя отговорила: „Да изчакаме да мине проверката на Инспектората и тогава ще видим”. После излязла в болничен по гинекологични причини, който продължил месеци наред.

 

Експертът в Инспектората към НАП Николина Стоянова, която е изготвила становище по доклади на свои колеги за работата на Цолчовска, с изненада констатира, че териториалната шефка делигирала задълженията си и правомощията си на заместника си, с когото била в много лоши отношения и когото вече веднъж била уволнила, а после върнала на работа.

 

Запознати със случая коментират, че Милена Цолчовска преди години е била пр на НАП-Варна. По политически причини обаче е била направена директор на териториалното звено.  Говори се, че неин гръб е зам.-финансовият министър по време на Тройната коалиция  Георги Кадиев. Именно по негова препоръка тя станала шеф на НАП-Силистра.

 

След дълго мълчание обвиняемата Мария Мургина проговори единствено пред Фрог нюз. Тя опроверга информации в медиите за повдигнати й обвинения:

 

Никога не съм имала обвинение за злоупотреби с източване с ДДС.  Никога. Това, което се тиражира непрекъснато в медиите, то не е вярно.  Не мога да кажа как се появи в медиите. Никога не съм имала обвинение за укрит имот.  В имотните си декларации съм декларирала всички имоти, които имам.  Това, за което ми беше повдигнато обвинение, бе, че аз съм закупила земеделска земя, която след време станала урегулиран поземлен имот и това било престъпление.  Но аз имам нотариален акт за земеделска земя и тя надлежно е декларирана.  Следващата година при следващата декларация вече декларирам, че тази земя се е превърнал в урегулиран поземлен имот , но това не струва пари и не е покупка.  Двете обвиния, които имам, са по повод изпълнение на служебните ми задължения. Аз това по закон трябва да направя. Пита ме служител от Териториалната дирекция как да прилага еди кой си закон, правилно ли са постъпили по този казус, а експертите в Централно управление казват „да” правилно е или „не неправилно”  и аз съм го подписала. Няма източване, няма престъпление. Единственото, което продължава шеста година, е случаят Цулчовска. Днес  чухте за какво става въпрос. Една служителка, която не става  и  аз трябва да я уволня реално, аз за да не го направя  й предлагам да я преместя на по-ниско ниво, където може би става. Но тя за директор не става.  Надявам се да стигнем до края, който е единствено възможен”, завърши коментара си Мургина.


На 29 януари 2014 година продължава процесът срещу нея с разпит на свидетели.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 12117 |25.11.2013 Прокурор Костов пред Фрог нюз: Всички нишки на Алексей Петров водят към Филчев . 0| 7278 |21.10.2013 България се представи в "Денят на добрата новина" в Брюксел . 0| 5954 |10.09.2013 Аню Ангелов застава пред комисията за "Авиоотряд 28" . 4| 6658 |29.08.2013 Как да си изчистим виртуалната самоличност, съветват специалисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads