Реклама / Ads
12| 9343 |02.04.2024 АКТУАЛНО

Огромен скандал с Урсула фон дер Лайен, разследват я за злоупотреби с ваксини

.
Урсула фон дер Лайен
Според говорител на прокуратурата в Лиеж висши европейски прокурори разследват твърдения за престъпни деяния във връзка с преговорите за ваксини между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главния изпълнителен директор на "Файзер".
 

През последните месеци следователите от Европейската прокуратура (EPPO) са поели функциите на белгийски прокурори, които разследват фон дер Лайен за "намеса в публични функции, унищожаване на SMS, корупция и конфликт на интереси", според правни документи, с които са се запознали "Политико" и говорителят на прокуратурата в Лиеж. Макар че прокурорите от ЕПО разследват предполагаеми криминални престъпления, все още на никого не са повдигнати обвинения във връзка със случая.

 

Първоначално разследването е започнато от белгийските съдебни власти в град Лиеж в началото на 2023 г. след наказателна жалба, подадена от местния лобист Фредерик Балдан. По-късно към него се присъединиха унгарското и полското правителство - въпреки че последното е в процес на оттегляне на жалбата си след изборната победа на проевропейското правителство, ръководено от Доналд Туск, заяви пред "Политико" говорител на полското правителство.

 

Жалбата на Балдан се съсредоточаваше върху предполагаемата размяна на текстови съобщения между фон дер Лайен и шефа на "Файзер" Алберт Бурла в навечерието на най-голямата сделка за ваксини в ЕС в разгара на пандемията от Covid-19, в афера.

 

Вестник "Ню Йорк Таймс", който пръв разкри, че размяната на съобщения се е състояла, докато двамата лидери са уточнявали условията на сделката, започна паралелно съдебно дело срещу Комисията, след като тя отказа да разкрие съдържанието на съобщенията след искане за достъп до документи.

 

Новината, че Европейската прокуратура вече разследва случая, рискува да постави под допълнително наблюдение ролята на председателя на Комисията в мегасделката за ваксините, чиято стойност се оценява на над 20 млрд. евро. EPPO води общоевропейски разследвания на финансови престъпления и теоретично би могла да изземе телефони и други материали, свързани с тях, от офисите на Комисията или от други страни в Европа, като например родната Германия на фон дер Лайен.

 

Засега Комисията отказва да разкрие съдържанието на текстовите съобщения или дори да потвърди съществуването им.

 

Сделката, договорена в разгара на пандемията през 2021 г., първоначално се разглеждаше като триумф за фон дер Лайен. Но още тогава самото количество закупени ваксини повдигна въпросителни, като в края на миналата година "Политико" разкри, че има разхищение на дози на стойност поне 4 млрд. евро. Оттогава договорът за ваксините с Pfizer е предоговорен.

 

Кампаниите за прозрачност и някои политически опоненти се опитаха да окажат натиск върху Комисията да обсъди случая, но фон дер Лайен досега избягваше да го разглежда. В отговор на директен въпрос, зададен й от "Политико" относно липсващите текстови съобщения, фон дер Лайен заяви: "Всичко необходимо по този въпрос е казано и разменено. И ние ще изчакаме резултатите."

През 2022 г. EPPO обяви, че проверява обществените поръчки за ваксини в ЕС в по-общ план, но това е първият път, в който службата е свързана изрично с "Файзергейт".

 

От Европейската комисия заявиха, че не знаят да има развитие по темата. „Пфайзер“ отказаха да коментират.

 

Още по темата, четете в politico.eu

 

Превод и редакция ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5865 |01.04.2024 Нещо ново, нещо старо, нещо назаем: Кои лица да очакваме в новия кабинет? . 10| 3416 |01.04.2024 Димитър Главчев излиза в отпуск, за да реди кабинет . 3| 13498 |31.03.2024 От днес България е в Шенген. Какво да знаем, когато пътуваме със самолет? . 16| 6021 |29.03.2024 Първо във ФрогНюз: Групировки пребиха жестоко две момчета и мъж и жена бежанци, защото им приличали на араби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads