Реклама / Ads
7| 8023 |20.09.2012 АКТУАЛНО

Да си поиграеш с огъня на екстремизма

.
Мюсюлманите са засегнати, огорчени и желаещи мъст. Последните седмици редица страни се превърнаха в кърваво бойно поле на гнева. След филма „Невинните мюсюлмани” хиляди се впуснаха в жесток сблъсък с християните.
 

Имаше и екзекуции и ритуали на реваншизъм. По целия свят шестваше знамето на „отмъщението”. Отидоха си невинни, а експерти са категорични, че ще има и още заради опасната игра с огъня .

Мюсюлманите и християните са разделени от дълбока пропаст, която не спира да се разраства. След всеки пламък обаче идва нов. И играта с огъня продължава. Сега на дневен ред са карикатурите на френското сатирично издание „Шарли Ебдо”.

В сряда седмичникът публикува 4 рисунки, като в две от тях мюсюлманският пророк е гол. Реакцията на мюсюлманите бе мигновена и жителите на някои райони на Париж, населени предимно с имигранти от мюсюлманските страни от Северна Африка, купуваха вестника, само за да го разкъсат и изхвърлят.


Стотици афганистанци пък излязоха на протест срещу карикатурите на Мохамед. Около 300 студенти скандираха "Смърт за Франция, смърт за Америка" в западен квартал на Кабул.

Заради опасенията от разрастване на враждебните реакции, Франция обяви, че ще затвори свои посолства и училища в около 20 страни. Външният министър Лоран Фабиус нареди „въвеждането на специални мерки за сигурност във всички държави, в които това може да се превърне в проблем”. Повишени бяха и мерките за сигурност около всички западни дипломатически представителства в Париж заради възможността от агресивни действия срещу тях. Бяха изкарани дори танкове...

На фона на страха, „Шарли Ебдо” отвърна с усмивка и потъркване на ръцете, защото скандалът им донесе продажба на всички 75 000 екземпляра от тиража. Заради огромния интерес се предвижда допълнителен такъв, който ще излезе утре.


Новината накара мюсюлманската общност да настръхне. С излизането на новото издание се подготвят масови протести и закани за мъст. Полицията в цяла Франция е на крак, а дипломатическите мисии вече се бранят като във воненна обстановка.

Така след седмицата на смъртоносни международни протести срещу антиислямисткия филм, френското сатирично списание продължава да налива масло в огнения дебат между свободата на изразяване и обидните провокации.

Стефан Шарбоние, директор на „Шарли Ебдо”, обаче е твърд в позицията си, че неговият екип „не подхранва огъня", а по-скоро използва свободата на словото, за да „коментира новините по сатиричен начин."


"Това се случва по света. Новините тази седмица са свързани с Мохамед и ние изготвихме карикатури по тази тема", каза Шарбоние пред CNN. По думите му списанието насочва хумора в посока на гротескния филм, който разгневи мюсюлманите, а не цели да обиди пророка им.

„Засега не сме свидетели на насилие като резултат на карикатурите”, успокояват от изданието, независимо, че степента на сигурност е завишена не само в страната, а и във френските мисии зад граница.

Според коментатори на събитията от последните седмици оправданията и спокойствието на сатиричното издание нямат никакви основания, тъй като за всички международни експерти е ясно, че всяко изображение на пророка на исляма се смята за богохулство от мюсюлманите.

Наред с това Франция има най-голямото мюсюлманско население в Западна Европа, с около 4,7 милиона последователи на вярата. И докато журналистът Лоран Леже обяснява, че списанието не е имало намерение да предизвика гняв или насилие, а цели само да се смее на екстремистите, бунтът назрява.

"Във Франция ние винаги имаме право да пишем и говорим. И ако някои хора не са щастливи от това, те могат да ни съдят и ние можем да защитим демокрацията срещу онези, които хвърлят бомби. Ние трябва да се изправим и да устоим на натиска от екстремизъм", заявява Леже.


Френският премиер също изрази подкрепата си за свободата на пресата, но изрично подчерта, че всичко си има граници.

"Ние имаме свободна преса, която може да изрази себе си чак до точката на тези карикатури, но редом с това стои и въпросът за отговорността”, заяви Жан-Марк Еро. Той увери обществеността, че "ще бъдат взети всички предпазни мерки", за да поддържат реда.

Франция обаче вече е виждала силата на нарастващото напрежение сред мюсюлманското малцинство и осъзнава, че заплахата е реална. А тя не е локална и засяга цяла Европа.

Ивайло Кючуков
actualno.com
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7067 |20.09.2012 За какво са им всъщност? . 30| 29585 |17.09.2012 Припадъци, куршуми и Пришелецът във ВИП Брадър . 16| 9605 |16.09.2012 Богаташите мислят за бъдещето, а бедняците зациклят в миналото . 0| 6305 |15.09.2012 Първолаците ще смятат до 100, в 6 кл. ще учат как се сърфира в мрежата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads