Реклама / Ads
13| 6476 |21.10.2023 АКТУАЛНО

"Политико": Сделката на България с "Боташ" отваря вратите на руския газ към Европа

.
Служебният министър на енергетиката Росен Христов и представител на "Боташ", 18.12.2022 г.
"Газовият пакт между Турция и България поражда опасения, че може да позволи на ЕС да внася повече руски газ, точно когато блокът се опитва да прекрати този внос", това пише "Политико" в публикация още от края на август.
 

Преди дни пък Европейската комисия съобщи, че ще проверява сделката. ЕК се усъмнила, че са налице нарушения и е изпратила запитване до “Булгаргаз”.

 

Сделката с турската компания “Боташ” беше шумно оповестена с фанфари от служебния кабинет на президента. Споразумението е между “Булгаргаз” и турската държавна газова компания “Боташ” за достъп до терминалите и газопреносната мрежа на Турция до края на 2035 г. Това споразумение обаче дойде малко след като руския президент Владимир Путин и турския държавник Реджеп Ердоган се споразумяха за изграждане на газов хъб.

 

Сега и Европейската комисия иска да разбере в действителност ли има нарушения по този договор и увери, че “няма да се поколебае” да предприеме съответните действия, ако такова бъде констатирано.

 

От Министерството на енергетиката пък уточниха, че до момента няма сключен договор с турската държавна компания "Боташ", а само споразумение за бъдещ договор.

 

"Европейската комисия също наблюдава споразумението, за да се увери, че то не нарушава правилата на ЕС за конкуренцията", отбелязва "Политико".

 

Сделката, подписана през януари, се превръща в политически проблем за България, категорично е изданието. 

 

"Сделката беше одобрена от временното правителство на страната, което заяви, че е загрижено за сигурността на доставките, след като Русия спря износа за България миналата година. Новата реформаторска администрация твърди, че сделката не е трябвало да бъде подписвана, и започна официално разследване.


Засега обаче споразумението е в сила.


Съгласно условията му, които не са оповестени публично, но бяха видени от "Политико", българската държавна газова компания "Булгаргаз" може да внася 1,85 млрд. куб. м газ годишно през граничната точка на междусистемната връзка Странджа-Малкочлар с Турция.


Това представлява около 60% от годишното търсене на България. Булгаргаз ще трябва да плати такса за обслужване в размер на 2 млрд. евро на турската газова компания "Боташ" за период от 13 години, независимо дали ще използва този капацитет.


Сделката също така дава на "Боташ" достъп до българските газопроводи, за да продава газ на потребителите в България, както и в съседни държави като Румъния, като плаща на "Булгаргаз" около 138 млн. евро транзитни такси", пише изданието в публикацията си от края на лятото. 

 

"Има и опасения, че споразумението може да се окаже начин Русия да увеличи доставките си на газ за ЕС. Преди нападението над Украйна Русия осигуряваше около 40% от вноса на газ в блока; досега през тази година този дял е спаднал до 8,4 %, тъй като "Газпром" прекрати експортните сделки с много клиенти от ЕС.


Проблемът е, че България няма как да знае произхода на турския газ, а той може да идва от Русия, която е свързана с Турция чрез газопровода "Турски поток", минаващ по дъното на Черно море. "Боташ" внася тръбопроводен газ от Русия, Иран и Азербайджан, както и втечнен природен газ от световни източници", се казва още в статията.

 

Сделката може да "отвори вратата за руски газ" в ЕС, казва Аура Сабадус, старши анализатор в компанията за пазарна информация ICIS.

 

Въпреки че ЕС не е наложил санкции на руския природен газ, блокът си е поставил за цел да прекрати вноса от Москва през 2027 г. - осем години преди края на българската сделка.

 

ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 15430 |20.10.2023 За две години откакто "Газпром" ни спря газа, България не попречи на "Турски поток" по никакъв начин. Сърбия и Унгария нямат право да се сърдят за газовата такса . 0| 5734 |20.10.2023 Съдът изгонил журналист от заседание за схемата за износ на забранени стоки за "Вагнер". АЕЖ - България иска проверка . 3| 5455 |20.10.2023 Експерти разясняват как да бъдат разрешени проблемите с е-рецептите . 7| 5268 |19.10.2023 Мартин Владимиров: Не е вярно, че "Лукойл" в Бургас не може да замести бързо руския петрол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads