Реклама / Ads
84| 8936 |26.06.2013 АКТУАЛНО

Протестът "На кафе" пред парламента стана жива верига (снимки)

.
Източник: Фрогнюз
Няколкостотин души приеха интернeт поканата „На кафе пред парламента” и се събраха след 8.30 часа тази сутрин в пространството около институцията, която създава законите в държавата.
 

Идеята, родила се в социалните мрежи, бе гражданите да хванат депутатите преди началото на работния им ден, за да си „поговорят за оставки, избори и още нещо”, предаде БТВ. Първоначално множеството беше "окупирало" задния вход, откъдето депутатите влизат за работа. На входа те бяха посрещнати от възгласи "мафия" и "оставка". След това „пиещите кафе” се преместиха и на площада пред Народното събрание.

 

Там кафето беше "гарнирано" и с домати и яйца, хвърлени от по сградата на парламента и по влизащите народни представители.

Сред събралите се хора се появи мнението, че незабавни оставки са наложителни, защото народните представители нямат легитимност да управляват. Те не са съгласни и на вариант ГЕРБ да се върне обратно на власт и е нужно организиране на кръгла маса, правителство на националното спасение и преговори за нова конституция.

Администратори на групата във Фейсбук, където се организира събитието, заявиха, че са дошли, защото искат да поздравят депутатите, да „ни видят, че не сме виртуални и не сме лумпени”. По думите им всяко действия на кабинета „Орешарски” показват дебелокожие, а още от първия ден на правителството планът е бил да се назначат „техни хора.”

 

Пряк диалог между депутати и протестиращи нямаше. На влизане Корнелия Нинова от Коалиция за България заяви, че е възможно през деня да се организира среща с протестиращите. На идване колежката й Мая Манолова се опита да отиде при събралите се граждани, за да ги покани на среща в 15.00 часа. До пряк разговор обаче не се стигна, тъй като тя беше освиркаха, изпратена с викове "довиждане" и замерена с яйце.

 

Депутатите масово влизат от страничния вход. Твърдят, че не ги е страх, а изборът им е заради мерките за сигурност и защото няма къде да си паркират колите. Парламентът обаче не започна работа в 9.00 часа заради липсата на кворум. Дошлите депутати и членове на правителството се разпръснаха в кафето на НС и по стаите на групите си.

След като изпият сутрешното си кафе, протестиращите са поканени и на обедно в 12.30 часа. Според организаторите станалите ежедневни демонстрации в 18.30 часа остават.

 

Около 10 часа протестиращи обградиха служебния автомобил на вътрешния министър Цветлин Йовчев. Той се опита да напусне сградата на парламента, когато недоволните направиха жива верига и не му позволиха да тръгне. След намесата на органите на реда и полицейски мотори, автомобилът на Йовчев успя да се изтегли на заден ход до кръстовището на Софийски университет и потегли по бул. "Васил Левски" в посока "Патриарх Евтимий".

 

Няколко яйца уцелиха предното стъкло на служебния му мерцедес. Сред тичащите около автомобила личаха и по-агресивно настроени. За първи път от началото на протестите полицаите бяха принудени да използват и по-твърди мерки. Няколко от протестиращите бяха избутани на земята.






Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 8371 |18.01.2013 Протестът по река Дунав срещу АЕЦ "Белене" - 24 март 1990 г. . 232| 24433 |21.02.2012 О. Донев нарече "нахална" репортерка; питала го за скъпите лекарства . 39| 14674 |12.10.2010 Провал за прокуратурата - съдът пусна Трактора и "наглия" Лебешковски от ареста . 8| 14678 |18.01.2010 "Наглите" изнасилвали Камелия Бончева?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads