Реклама / Ads
0| 17930 |12.06.2022 АКТУАЛНО

Радослав Сикорски: Да дадем на Украйна ядрено оръжие, за да се защитава

.
Радослав Сикорски
Украйна има право да получи ядрено оръжие от Запада. Това заяви бившият полски външен и военен министър и евродепутат Радослав Сикорски. Той се обоснова с това, че руският диктатор Владимир Путин е нарушил Будапещенския меморандум. Сикорски говори пред телевизия Еспресо.
 

Той припомни, че Украйна се отказа от ядрения си потенциал по Будапещенския меморандум през 1994 г. в замяна на гаранции за териториална цялост и суверенитет. Сикорски призна, че тогава Киев не е могъл да обслужва ядрения си потенциал. Днес Русия обаче прегази разпоредбите на документа като гаранции, нападна вероломно Украйна и заплашва света с ядрена война. „По същество Русия наруши Будапещенския меморандум. Затова вярвам, че ние като Запад имаме право да дадем на Украйна ядрени бойни глави, за да може тя да защити своята независимост“, казва още Сикорски.

 

В същото време Сикорски не вярва, че Путин би се осмелил да използва ядрени оръжия срещу страните от НАТО. Той не вижда реални приготовления, сао реторика. Според него западните страни следят ситуацията, но не виждат придвижването на руски бойни глави към авиационни, артилерийски или ракетни части. По-трудно, казва Сикорски, е да бъде убеден Путин да не използва ядрени оръжия срещу Украйна. Той обаче отбеляза, че използването на тактическо ядрено оръжие се извършва на бойното поле и е на разположение на ръководителите на по-ниско ниво по заповед на Кремъл. „Мисля, че ако Путин даде такава заповед, този момент би бил най-голямата опасност за него лично. Тъй като руските генерали ще трябва да решат дали да отговарят за геноцида с всичките му последици или да се отърват от Путин. Няма друг опция", категоричен е Сикорски.

 

На 1 юни американският президент Джо Байдън предупреди Русия: Ядрен удар по Украйна е категорично неприемлив и ще доведе до много сериозни последствия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 46| 17268 |16.12.2020 Икономистът Асен Василев: Ако създадем електронно правителство, ще произведем 900 000 безработни чиновници . 20| 9795 |17.10.2020 Радослав Бимбалов: Правителството на Борисов функционира по опасен начин . 2| 6521 |06.12.2019 Как да придадем обем на тънката коса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads