Реклама / Ads
39| 11050 |24.12.2012 АКТУАЛНО

Шат на патката главата! Кръцнаха „Трето полувреме” за Оскар

.
Свърши се, преди да е започнало. Многомилионният филм удари на камък зад океана и не попадна сред 9-те художествени филма, от които ще бъдат избрани петте претенденти за наградата „Оскар” в категорията „Най-добър чуждоезичен филм”.
 

Американската академия за киноизкуство обяви 9-те художествени филма, от които ще бъдат избрани петте претенденти за наградата „Оскар” в категорията „Най-добър чуждоезичен филм”. Първоначално за тази награда претендираха 71 филма, предаде РИА Новости.

В шортлистата влязоха филмите „Любов” (Германия, Франция, Австрия), „Кралски дела” (Швеция), „Недосегаемите” (Франция), „Кон-Тики” (Дания, Великобритания, Норвегия), „Вещица на войната” (Канада), „Не” (Чили), „Зад хълмовете” (Румъния), „Бездна” (Исландия) и „Сестра” (Швейцария).

Специална комисия ще избере петте номинации от 4 до 6 януари, като ще изгледа по три филма на ден. Номинациите за „Оскар” във всички категории ще бъдат обявени на специална церемония в Лос Анжелис на 10 януари 2013 г.

"На списокот не се најде македонскиот кандидат за златната статуетка „Трето полувреме“ на Дарко Митревски", ожалва се македонският "Утрински весник".

Очевидно е отсъствието в шортлистата на македонския филм „Трето полувреме” с бюджет от 3 млн. евро, който бе обявен от премиера Никола Груевски за „проект с национално значение”.  За Оскаровската кампания "Трето полувреме" получи от правителството и филмовия фонд 150 000 евро за реклами във филмови списания като Вараяти, Холивуд рипортер, в Лос Анджелис Таймс, Джуиш джърнъл. Същевременно щеше да се прави и реклама на Македония като туристическа дестинация, да бъдат организирани и две гала-представления.

В Македония обаче не спират да тръбят, че за "Трето полувреме" имало интерес за кинодистрибуция в Австралия, Канада, Русия, Индия и Италия, а освен това се преговаряло и с две големи къщи за разпространение в САЩ.

Припомняме още, че ф
илмът “Трето полувреме” оказа своето влияние и върху евроинтеграцията на Македония. Преди дни българския премиер Бойко Борисов заяви в Атина по време второ съвместно заседание на Съвета за сътрудничество на високо равнище между правителствата на България и Гърция: “България е страната, която е спасила най-много евреи по време на Втората световна война, 50 000 души, и ги е спасил българският народ, като не е разрешил тогава на Хитлер – да ги избие. Ако сме могли, да сме спасили всички евреи в света, но сме могли и сме спасили тези 50 000. Другите държави и това не са направили – далече, далече по-малко – една, две държави, са спасили по 300 – 400 души. И България – да заслужи да се правят филми срещу България? Заради приятелството си, заради обичта си, заради своята откритост… Това е все едно сега да обвиниш някой, че в Африка има бедстващи от жажда или от глад хора. Защо не ги спасят? Има толкова богати държави“, каза Борисов.

Съветът на ЕС по общи въпроси на свой ред не посочи дата за началото на преговорите със Скопие. България, редом с Германия, Франция, Гърция и др., бе сред страните против определянето на дата за започване на преговорите в рамките на процеса по присъединяването.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 11821 |20.12.2012 Те ти, Булка, деликатес . 11| 9440 |18.12.2012 Как Индия ще измести Китай в глобалната икономика . 8| 8103 |16.12.2012 Сбогом на оръжията... . 37| 14316 |14.12.2012 "Фолклор ТВ" на война срещу „Близу“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads