Реклама / Ads
2| 6466 |09.04.2014 АКТУАЛНО

Службите без достъп до трафика ни в интернет

.
Спецслужбите у нас и в Европа вече няма да имат достъп до историята на трафика ни в интернет - до кого и кога сме пращали имейл, кои сайтове сме посещавали, с кого сме си писали в скайп, правили ли сме банкови трансакции и т.н.
 

 

Това става ясно от решение на Съда на ЕС, според което европейската директива за запазване на трафичните данни на гражданите до две години е невалидна, пише Труд. У нас информацията се пази до една година.

 

Според магистратите с налагането на задължението за запазване на данните и с разрешаването на достъпа до тях на службите директивата “се намесва по особено тежък начин в упражняването на основните права на личен живот и на защита на личните данни”. Използването на данните без знанието на абоната може да породи у него чувството, че личният му живот е обект на постоянно наблюдение.

 

Директива 2006/24/ЕО задължава доставчиците на интернет и телекомите да пазят трафичните данни на клиентите си най-малко 6 месеца и най-много две години.

Целта на директивата е предотвратяване, разкриване, разследване и преследване на престъпленията, свързани с организираната престъпност и с тероризма.

Еврорегламентът предвижда интернет доставчиците да пазят данните за трафик, за местоположение, както и свързана с тях информация, необходима за разкриването на самоличността на абоната.

 

Така събраните данни позволяват на службите за сигурност да разберат с кое лице и с какво средство се е свързвал абонатът или регистрираният потребител, да се определи продължителността на съобщението и откъде е осъществено, както и честотата на съобщенията с определени лица за даден период. Не се позволява запазване на съдържанието на съобщението (есемес, телефонен разговор, имейли) и на търсената информация (в интернет). И след решението на съда обаче службите ще продължат да имат достъп до електронната ни кореспонденция в реално време и в бъдеще, както и посещаваните сайтове, което е регламентирано със Закона за СРС.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 8818 |13.05.2013 Професионалното почистване е достъпна услуга за средностатистическия Българин . 75| 9473 |16.12.2010 Н. Младенов, гневен: Точка! Край на хората от службите в мисиите ни в чужбина! . 11| 5549 |12.01.2009 Световни медии искат достъп до ивицата Газа . 9| 5489 |19.11.2008 Иран забрани достъп до 5 000 000 сайта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads