Реклама / Ads
7| 6411 |07.01.2012 АКТУАЛНО

Снежни виелици и бедствия блокират уикенда

.
Кратко описание Източник: източник
В шест области - София град, София област, Врачанска, Великотърновска, Габровска, Ловешка оранжевият код е обявен код оранжев заради обилния сняг и поледицата по пътищата.
 

 

Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН и добавиха, че времето е опасно за тези, които са на път и в планините.

Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите, съветват още от НИМХ.

В други 15 области от страната е обявен жълт код заради обилен валеж, сняг и поледица. Жълтият код означава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.

Без предупреждения са само областите Видин, Кюстендил, Благоевград, Бургас, Варна и Добрич.

Пътищата са проходими при зимни условия, пътните настилки са мокри и заснежени, по високите части има заледявания. На много места в Западна и Централна България снеговалежите продължават и пътната обстановка на места е тежка. В планинските райони на Западна България движението трябва да се извършва с особено внимание, на места с вериги.

В София вали сняг, но все още е топло, температурата е около 0 градуса, и снежната покривка все още не представлява трудност за транспорта в централната градска част.

Усложнена е пътната обстановка на автомагистрала „Хемус” заради силен снеговалеж и поледица, съобщава Агенция „Фокус”. По магистралата има опашка от ТИР-ове, които спират на бензиностанция след отклонението за Ботевград по посока София. Репортер на Frognews.bg съобщи, че по пътя има нападали дървета, а още много други, натежали от сняг, заплашват да се прекършат върху пътното платно и да застрашат живота на участниците в движението. Телефон 112 пък не отговарял на обажданията.

Участъкът между Ябланица и Жеково не е почистван и на места има по 15 см сняг, който непрекъснато навява. Заради падналия вчера следобед дъжд и рязкото понижаване на температурите, под снега се е образувало ледено покритие, което прави пътния участък хлъзгав и опасен и увеличава спирачния път на автомобилите. Според агенцията има два екипа на полицията, които спират тежкотоварните автомобили по магистралата. В района работят четири снегопочистващи машини.

Пътните условия са причина за закъсали ТИР-ове и в района между първия и втория тунел на Витиня, както и за поне още два инцидента на пътя.

Остава тежка и  пътната обстановка в Смолянско, съобщават от пътноподдържащата фирма „Титан Клинър”. Продължава работата по разчистването на пътя до село Мугла. Екипите са пробили трасето до местността „Зелените бараки”, намираща се на около 15 км от Смолян. След местността снежната покривка вече е 120 см и разчистването става трудно. Екипите са оборудвани и с моторни резачки, за да премахват падналите дървета, повалени от мокрия сняг.

Заради авария без ток е село Мугла, както и района на затворническото общежитие. Намеренията на фирмата са до обед пътят до високопланинското село да стане проходим за високи автомобили.

В Смолян продължава да вали сняг. Започна и понижение на температурите, което води до заледявания. От фирмата призовават гражданите да не предприемат пътувания до подобряване на обстановката. Труднопроходими са и проходите Рожен и Пампорово. Според данни към 22.00 ч. в Пампорово е имало около 10 закъсали леки коли, пътували без вериги. Сред тях и група турски туристи.

В прохода Рожен към 23.00 ч. са били закъсали четири ТИР-а. Полицията регулира движението и не допуска преминаване без вериги. С изтеглянето на закъсалите автомобили са ангажирани екипи на пътноподдържащите фирми.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6595 |06.01.2012 Тост за именниците на Водици и Ивановден . 3| 7111 |05.01.2012 2 месеца и 2 дни без вест за изчезналата Мирослава . 1| 5810 |04.01.2012 От четвъртък сняг и виелици . 15| 10415 |03.01.2012 Знаем къде се крият Таки и Малкия Маргин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads