Реклама / Ads
3| 13135 |17.11.2023 АКТУАЛНО

"Този невероятен Боби Михайлов": Какво се случи снощи?

.
Източник: ФрогНюз
Международни медии от снощи тръбят за онова, което се случи в центъра на София. Стотици футболни фенове от всички цветове се събраха при засилено полицейско присъствие в района на стадион “Васил Левски”, за да поискат оставката на Борислав Михайлов и ръководството на Българския футболен съюз. Стигна се до силни сблъсъци. Задържаните са десетки. Има и пострадали както протестиращи, така и полицаи. 
 

Случилото се е отразено в големи информационни агенции като “Ройтерс” и “Асошиейтед прес”, видеа циркулират в социалните мрежи. За безредиците четем в медии като “The Independent”, “Barrons”, “Euractiv”. 

 

Какво се случи снощи

 

Футболни запалянковци от всички клубове поискаха оставката на Боби Михайлов и останалите в БФС заради скандалното управление на любимия спорт през последните 18 години. 

 

Чашата преля заради решението на БФС да премести мача между България и Унгария от София в Пловдив заради намеренията на агитките да протестират от трибуните. БФС се опита да си измие ръцете и със СДВР, които отрекоха да са казвали, че мачът не може да се проведе с публика и ще има проблеми при неговото охраняване. Топката беше прехвърлена и на УЕФА. ФрогНюз вече писа, че не е съвсем ясно дали именно БФС не са инициирали преместването на мача с подвеждаща информация към Съюза на европейските футболни асоциации. От УЕФА отказаха да коментират, а в статия на агенция “Асошиейтед прес” от снощи четем: 

 

“Опасявайки се от нови безредици срещу ръководството му, миналата седмица Борислав Михайлов поиска от УЕФА, ръководния орган на европейския футбол, да нареди мачът да се играе при закрити врати поради изключителни обстоятелства. Феновете казаха, че ходът на съюза е "безпрецедентен“, тъй като няма друг случай в историята на футбола, когато футболен съюз доброволно е поискал да бъде домакин на футболен мач без фенове”.

 

Протестът обаче се състоя. Градусът на напрежението се покачи допълнително, след като полицията се опита да разпръсне запалянковците с водни оръдия. От агитките хвърчаха пластмасови и стъклени бутилки, мятаха се бомбички. Беше подпален и бус. В сърцето на София са причинени сериозни материални щети. Появиха се съобщения за сериозно пострадали хора. Задържаните са десетки. 

 

Политическите реакции

 

Още снощи се появиха първите реакции на местната власт в София. Кметът Васил Терзиев реагира остро на случилото се, осъди вандалските прояви и поиска организаторите на протестите да платят за огромните щети. Опонентите му - Антон Хекимян и Георги Георгиев от ГЕРБ веднага му потърсиха сметка защо е позволил провеждането на този протест и го обвиниха в безотговорност. 

 

Бойко Борисов от ГЕРБ поиска незабавно оставката на Борислав Михайлов като шеф на БФС, а от ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради полицейското насилие снощи. Появиха се кадри от заведение в Спортната палата, на което се вижда как униформени с каски бият мирни граждани. Малко по-късно премиерът уволни заместникът му от поста.

 

Хронологията на снощния протест може да проследите тук.

 

Непукизмът на някогашните легенди 

 

Масово възмущение предизвикаха реакциите на Българския футболен съюз след мача снощи. На излизане от стадиона някогашните футболни легенди като Йордан Лечков, Емил Костадинов и Борислав Попов бяха или арогантни, или вулгарни, или оглушително мълчаливи. 

 

Повече за това може да видите тук.

 

Реакциите в социалните мрежи пък варират - едните обвиняват полицията в ненужно използване на сила, а другите - протестиращите в краен вандализъм. Всички обаче са на мнение, че настоящото ръководство в БФС трябва да си тръгне. 

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 12472 |16.11.2023 БФС се крие зад УЕФА и СДВР. Кой поиска преместването на мача България - Унгария и кой се уплаши от публиката? . 1| 3606 |16.11.2023 Броят на полицаите, които ще пазят протеста срещу БФС, гони броя на колегите им от протестите 2020 г. . 2| 3896 |15.11.2023 Зала "Арена Бургас" е негодна за спортни събития . 9| 5142 |15.11.2023 Евгений Кънев: Руските агенти страхуват с катастрофи, за да отидат парите в техния джоб, вместо във вашия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads