Реклама / Ads
1| 7501 |13.01.2011 АКТУАЛНО

Трима българи похитени в Судан

.
Трима български граждани, служители на българска авиокомпания, извършваща полети по договор с ООН, са били отвлечени в Южен Судан, съобщиха от външно министерство в четвъртък.
 

По-рано евродепутатът Мария Неделчева съобщи, че само един от отвлечените е българин - хуманитарен работник. Неделчева е в Хартум начело на делегация от петима представители на ЕП, които наблюдават как протича референдумът за независимост в Южен Судан.

Според Неделчева похитителите са военна груповка от Дарфур. За случая са уведомени еврокомисар Кристалина Георгиева и българското външно министерство.

Кризисният център на МВнР взаимодейства с авиокомпанията и със Ситуационния център на ООН за установяване на подробности по ситуацията.

Вече са осъществени контакти и с посолства в Хартум, които са имали подобни инциденти през последните години.

В последните години Судан се разкъсва от гражданска война между Севера и Юга, в която жертвите са над милион и половина души.

В неделя бе направена важна стъпка към разцепването на страната, като се осъществи референдум за разделянето на държавата на две части. Резултатите ще станат ясни през февруари.

По-късно днес стана ясно, че на този етап няма искания от страна на похитителите на тримата българи, които бяха отвлечени по-рано през деня в Судан.

Това обяви пред БТА представител на ръководството на авиокомпанията "Хели Ер САУ", чиито служители са тримата.

Отвлечените са изпълнявали полет по договор на компанията с ООН.

"Нямаме информация кои са похитителите, в момента тече спасителна операция през ООН, нашето МВнР се е свързало с когото трябва, посочи служителят на авиокомпанията.

Той уточни, че компанията работи с ООН и от години изпълнява в Судан регулярни полети.

Отвлечените са нейни дългогодишни служители.

Инцидентът е станал след кацане на площадка, когато са се появили въоръжени хора и са взели екипажа в плен.

Към момента от "Хели Ер-САУ" не разполагат с информация за състоянието на отвлечените. На този етап те не пожелаха да посочат имената на отвлечените българи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5978 |04.01.2011 Българи в чужбина скочиха срещу ресорна агенция . 23| 13203 |20.12.2010 Ужас: В македонски затвор изтезават по средновековному българин . 13| 14759 |15.12.2010 100-те най-мразени българи . 6| 5515 |02.12.2010 В. Рашидов: В България се самонаграждават всеки ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads