Реклама / Ads
8| 2906 |20.02.2024 АКТУАЛНО

И ВСС създаде комисия за Нотариуса. Три месеца ще проверяват дела, свързани с него, включително за КТБ

.
Съдийската колегия във Висшия съдебен съвет създаде временна комисия, която да проучва всички факти и обстоятелства около Мартин Божанов - Нотариуса и съмненията за участие на съдии в групата за търговия с влияние в съдебната система около него. Тя ще работи в следващите три месеца и в нея влизат председателите на върховните съдилища и членове на колегията. 
 

Временна комисия по скандала с Нотариуса вече работи в парламента. Миналата седмица тя проведе и първото си заседание, на което бяха изслушани Николай Стайков, Бойко Станкушев и Андрей Янкулов  от Антикорупционния фонд. Заговори се и за списъка с магистрати, които са посещавали свързания с Мартин Божанов клуб “SS”. Списъкът първоначално бе предоставен на ген. Атанас Атанасов през анонимен мейл, а по-късно - представен и на другите депутати в комисията. По думите на Никола Минчев в него не присъстват имена на политици. 

 

Комисията към Висшия съдебен съвет ще проучва съдебни дела за които има данни за свързаност с дейността на Нотариуса. Сред тях са делото за несъстоятелност на КТБ, делата за конфискация на активите на Евелин Банев - Брендо и семейството му. Ще се проучват и делата, по които Божанов е бил страна, а негови адвокати са били Велимир Атанасов, Емил Писков и Калин Чанков, както и тези, по които Божанов и адвокатите са били свидетели или податели на сигнали. 





Ще се изисква съдействие от председателите на съдилища и от конкретни съдии. На финала комисията ще изготви обобщаващ доклад за дейността, пишат от “Лекс”. 

 

Комисията ще изиска и информация от органите на съдебната власт, Върховната прокуратура, ГДБОП, ДАНС, СДВР, НАП, ИВСС, Националното бюро за контрол на СРС и други органи, изслушване на лица във връзка с известни обстоятелства за дейността на групата около Мартин Божанов, обобщаване и анализ на събраната информация. Заговори се за теч на информация от ГДБОП към Божанов, във времето, в което службата се е оглавявала от настоящия вътрешен министър Калин Стоянов. Твърденията направи Бойко Рашков, който тогава пък е заемал шефския пост в МВР. Самият Стоянов отрече тези обвинения. 

 

За членове на комисията бяха избрани председателите на върховните съдилища Галина Захарова и Георги Чолаков, както и членовете на колегията Цветинка Пашкунова, Вероника Имова, Даниела Марчева, Олга Керелска и Атанаска Дишева.

 

Съдии ще участват, но не директно в състава на комисията, а ще им бъдат възлагани конкретни задачи от двамата председатели на върховните съдилища.





Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса, беше застрелян във вечерта на 31 януари 2024 година. Това е станало в столичния квартал "Горна баня". Убийството е станало според около 20:00 часа в комплекса "Глория палас".

 

Името на Мартин Божанов - Нотариуса се появи в разследване на Антикорупцционния фонд (АКФ) за ресторантьора Веселин Денков, който бе арестуван по нареждане на Специализираната прокуратура. В него бяха излъчени записи на разговори, които бившата миска Ивайла Бакалова, която живее с Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато Денков е бил в ареста през септември 2020 г. В тях се коментират суми, които да се дадат на магистрати, за да бъде пуснат арестуваният. Става дума за сума от 100 000 евро и нагоре. Един от споменатите в разследването е именно Мартин Божанов.

 

Групата около убития Мартин Божанов - Нотариуса е оказвала натиск върху двама съдии, съобщи БНТ. Става въпрос за Владислава Цариградска от Окръжния съд в Плевен - която по това време е част от съда в Луковит, и съдията от Софийския апелативен съд Цветко Лазаров. Двамата магистрати са сезирали ВСС през февруари 2020 г. и са се явили на изслушване пред Съдийската колегия, за да разкажат за натиска, на който са били подложени.

 

Миналата седмица Висшият съдебен съвет изслуша и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, както и журналистът от Антикорупционния фонд Николай Стайков по казуса с Нотариуса.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 11858 |19.02.2024 Какво се случва с "Къщата с ягодите"? Пропуск на СО помогнал на Златев да обжалва предписанията за укрепване . 25| 4929 |18.02.2024 Съдия Цариградска: Всички активности по случая "Нотариуса" представляват една имитация . 9| 5946 |16.02.2024 Икономистът Георги Ангелов: Времето няма да стигне да влезем в еврозоната . 8| 13634 |17.02.2024 Има ли криза в IT сектора и как ще влияе AI? Светлин Наков за ФрогНюз

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads