Реклама / Ads
19| 11992 |19.08.2008 МИСТЕРИИ

Т. Живков, 1988 г. : Какво да направи България, за да стане член на ЕС?

.
"Зюддойче цайтунг" разказва за последното пътуване на баварския премиер Франц Йозеф Щраус:до България на гости Т. Живков. Щраус заявил, че комунизмът няма бъдеще, а Живков питал как да станем член на ЕС.
 

Публикацията e със заглавие "Политици на лов за едър дивеч", а подзаглавието гласи: "Щраус, Живков и един капитален елен".

Броени дни преди смъртта си баварският министър-председател отново се показал във великолепна форма - той заминал за България за участие в икономически форум "Изток-Запад". В София Щраус възнамерявал да потвърди убеждението си, изказано преди това и пред тогавашния шеф на Кремъл Михаил Горбачов, че да реформираш комунизма било все едно да се опиташ да изпечеш снежни топки.

Дни преди да отлети за България сътрудник на Щраус получил текста с неговото изказване с цел - последна редакция. Той му върнал текста с припомнянето, че е поканен да говори на форум, посветен на икономическите връзки между Изтока и Запада и бъдещето на комунистическите държави, а неговото изказване съдържало ясното послание, че комунизмът няма бъдеще. Молбата на съветника към баварския премиер била да посмекчи малко тона в изказването си. На това Щраус отвърнал без колебание: "Ще видите, ще формулирам тезата си още по-ясно, защото щом съм поканен, имам правото да кажа цялата истина." Някогашният сътрудник на Франц Йозеф Щраус, а днес - шеф на отдел в баварското министерство на науката, си спомня, че е станало точно така, както е казал баварският премиер - в речта си, изслушана от българския държавен ръководител Тодор Живков с каменно изражение на лицето. Щраус заявил, че комунизмът няма бъдеще. След вяло ръкопляскане Живков дори напуснал залата. Малко по-късно дори представителите на източния блок се събрали на извънредно заседание, а тогавашният заместник на австрийския канцлер Бруно Крайски - Ханес Андрош дори обвинил баварския премиер, че е предизвикал криза. След това обаче всичко се оправило - в тесен кръг със западни участници във форума Живков се обърнал към Щраус изненадващо с думите: "Имате право - вярно е, че нямаме бъдеще, икономическото ни състояние е безнадеждно." Както си спомня още съветникът на Щраус, Живков заявил още, че България ще напусне Варшавския договор, затова тя се нуждаела от такива приятели като Щраус, които имали куража да казват истината.

Последвала покана от Живков към Щраус да отидат на лов за дивеч следващия ден. Ловът започнал за Щраус лошо - "Дивите прасета тук са много бързи, и все стрелям след тях", оплакал се баварският премиер. По време на обяда се изпарили и последните задръжки и Живков потитал Щраус: Какво трябва да направим, за да станем член на ЕС? Според съветника на Щраус това било знак, че в Източния блок тогава се подготвяло нещо голямо. С нещо голямо завършила и ловната авантюра на баварския министър-председател, който накрая отстрелял един капитален елен. ДВ

 Момент от историческото посещение на прочутия баварски политик Ф. Й. Щраус в ГДР през лятото на 1983 г.

strauss.jpg

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 42| 8967 |16.08.2008 Quo Vadis, America? * . 27| 25743 |14.08.2008 Под Карнобат има нефтено море, Червен бряг лежи върху газ . 12| 18298 |11.08.2008 Оставиха без „думи” гробовете на Парцалев и на Григор Вачков . 54| 90336 |06.08.2008 Роднините на Доктора и на Женята – всеки ден на гробища

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads