Реклама / Ads
15| 11190 |22.11.2019 НАРОДЕН ГЛАС

Адвокати: Оставки на Кирилов и Гешев, сезиране на Конституционния съд

.
Данаил Кирилов и Иван Гешев Източник: БГНЕС
Фейсбук общността на българските адвокати (ФОБА) изпрати отворено писмо във връзка с избора на Иван Гешев за главен прокурор до президента Румен Радев, членовете на Висшия съдебен съвет, министъра на правосъдието, Висшия адвокатски съвет и медиите.
 

Вижте какво написаха те:

 

"Като адвокати, упражняващи свободна професия, отстояваща законните права и интереси на българските граждани, няма как да не реагираме, бидейки наблюдатели на едно срамно заседание на висшия кадрови и административен орган на съдебната власт (ВСС) за избор на главен прокурор, което според нас на практика унищожи авторитета и доверието в този орган и тежко урони престижа на съдебната система!

 

В този грозен и посредствен спектакъл имаше главни и поддържащи роли, като 20 от членовете на ВСС оставиха имената си като свидетелство за несъстоятелността и порочността на една абсурдна и поръчкова процедура по политическо назначаване на нов главен прокурор в лицето на единствения кандидат Иван Стоименов Гешев. Достойни и водещи истинска битка за правото в този мрачен ден бяха само четирима от ВСС – поздравления за смелостта и доблестта да отстояват истината за членовете на съдийската колегия, които се държаха като истински магистрати – Лозан Панов, Атанаска Дишева, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова!

 

Но има едни дълбочини на цинизма, които бяха достигнати и които нямат аналог в най-новата ни демократична история на уж правова държава!

 

Обидното, невъзпитано и направо махленско държане на министър Данаил Кирилов,

който отдавна следваше да е депозирал своята оставка поради пълната си непригодност за заемане на високия пост, няма да коментираме, защото ние, адвокатите от ФОБА, отдавна се обявихме срещу неговото назначение. Този човек, който си позволява да се държи като в квартална кръчма и да употребява подобен цинично нагъл тон към висши съдии, доказали за разлика от него своите професионални и нравствени качества, е срам за една правова държава! Представляващият ВСС, съдия Магдалинчев – е образ и реминисценция на едно минало, което отдавна уж трябваше да забравим, но то упорито се възражда и застрашава върховенството на правото и правата ни.

 

Главният прокурор заслужава особено внимание! Г-н Цацаров, когато някой виден магистрат и мъж на място изрече тежки думи, трябва да има силата на честта и достойнството да стои зад тях! Ние всички разбрахме какво ни казахте с онези "две други сгради", в които са се правели и решавали всички избори за тримата големи в съдебната власт досега. Знаем и онова, което съдия с достойнство, г-н Константин Пенчев, преди години разкри – "за белите покривки", на които се правят сделките за съдебната власт, и онова, което друг съдия – Методи Лалов, преди месеци каза за срещите в една сграда с един виден политик и медиен олигарх. Разбрахме, че и вашият избор не е бил по-различен, както и че сегашният "избор" е по същата схема. Не беше достойно да извъртате своите думи, замесвайки сградата на президентството и едно болнично заведение – знаем за какво става въпрос. Но изказването на главния прокурор бе най-яркото доказателство, че и сегашният избор е решен на друго място, а не във ВСС, и беше срамна, недостойна и тъжна сценката членове на съвета да се кълнат, че не им е оказвано въздействие и политически натиск!

 

След такова признание следват само две неща – прекратяване на порочната и противозаконна процедура за избор на главен прокурор, изслушване на главния прокурор в Народното събрание и оставка на заместника му, който той лично посочи за негов наследник. Обидите, които бяха отправени към председателя на Върховния касационен съд и две дами – върховни съдии, са само крещящ израз на безсилието на аргументите да защитите една незащитима позиция – тази на дирижираното "състезание с един кандидат" за най-важния пост в съдебната власт и може би най- влиятелния в цялата държава. А заплахите, които кандидатът Гешев чрез черен хумор и намеци си е позволил в коридора спрямо свой опонент в лицето на съдия Атанаска Дишева само доказват, че този кандидат е опасен за правосъдието и демокрацията с реципрочността на своите атаки спрямо несъгласните с него, или иначе казано, със своята първична агресивна реакция на критики. Такъв човек не може да бъде главен прокурор на европейска демократична държава и затова се обръщаме към ВСС, президента, парламента и Висшия адвокатски съвет със следните искания:

 

• незабавна оставка на заместник-главния прокурор Иван Гешев и оттегляне на кандидатурата му заради непристойно поведение, съчетано с отправяне на публични заплахи към магистрати, членове на ВСС, адвокати, граждански организации, политически партии и бизнесмени

• сезиране от президента на Конституционния съд за тълкуване на процедурата по чл. 129, ал.2 от конституцията относно смисъла на думите "повторно направено предложение" в хипотезата на осъществен избор с един кандидат на две гласувания, преди подписване на указа за назначаване на главен прокурор

• начало на конституционен дебат за намаляване на парламентарната квота във ВСС, правомощията и начина на избор на главния прокурор

• незабавна оставка на правосъдния министър Данаил Кирилов поради професионална и етична непригодност за заемане на този пост

• изслушване на главния прокурор в Народното събрание по въпроса какво е имал предвид с изказването си за решенията на ВСС по избора на висши административни ръководители, които се взимат "в други две сгради", и гласуване на решение за приемане на конкретни мерки за недопускане на външно влияние при изборите за висши магистрати и в решенията на ВСС

• Висшият адвокатски съвет да подаде конституционна жалба за нарушаване на чл.129 от КРБ при така проведената процедура по избора на нов главен прокурор."

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5696 |14.10.2019 Иво Прокопиев: Прокуратурата създава предпоставки за саморазправа с журналисти . 1| 7250 |21.07.2019 Психолог: Данаил Кирилов дълбоко се съмнява, че е на мястото си . 5| 12390 |04.04.2019 Адвокати: Пламен Георгиев да се оттегли веднага . 1| 7152 |28.03.2019 Цв. Кирилова: България не узря десетилетия, че трябва да изгони Търговците от Храма!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads