Реклама / Ads
0| 3828 |03.04.2024 НАРОДЕН ГЛАС

Джавет, който беше пребит от групировки пред ФрогНюз: В България бежанците, които са истински престъпници се закрилят

.
Джавет Нури
Политически бежанец от Афганистан, живял 2 години в Дома за временно настаняване на чужденци в Бусманци, подлаган на системен тормоз, затварян в изолатор, пребиван стотици пъти. Джавет Нури живее в България от 20 години, избягал е от талибаните в Афганистан, женен за българка. Преди броени дни той отново стана жертва на тормоз. 
 

Както първо ФрогНюз писа, мъжът и съпругата му бяха жестоко пребити от група момчета пред дома им в София. Жената все още е в шок от случилото се, но въпреки всичко Нури е категоричен, че иска да живее и гледа бъдещите си деца тук, защото това е неговата държава.


Кой е Джавет Нури?

 

През 2003г. 16-годишното момче влиза в България нелегално с товарен влак. За да не го открият властите, той буквално е изхвърлен от влака,  вследствие на което изпада в безсъзнание. След като го намират и той се възстановява, го препращат към София, към бежанския лагер в Овча купел. Тъй като е петък вечер обаче, администрацията не работи и не може да се регистрира. Намира изоставена сграда, където се скрива за два дни. След това подава молба за политически бежанец, но получава отказ и решава да продължи пътя си на Запад, но отново е заловен и заплашен, че ако пак бъде заловен директно ще бъде хвърлен в затвора.


Политически бежанец


Така Джавет се озовава в България, чисто сам. Отново подава молба за закрила от държавата, че е политически бежанец, преследван от терористи. Дядо му е убит по особено жесток начин пред собствената им къща, чичо му също, баща му е застрелян. Момчето, което е едва на 16г. и иска да се спаси, недоумява защо държава в Европа не желае да го закриля като политически бежанец. 







Така той остава нелегален за известен период от време, след което получава заповед за задържане в Бусманци, където две години прекарва лишен от свобода, част от които затворен и в изолатора. През този период той получава информация, че майка му е много болна. Поболяла се е от притеснения за сина си. Отчаянието тотално обзема младия мъж и той решава да направи най-страшното, самозапалва се. 


Получава 38% изгаряния по тялото. В крайна сметка е освободен от “Бусманци”, но прекарва 15 години в нелегалност. 


“Арестуваха ме редовно, прекарвах по 24 часа в районното, после ме пускаха и пак ме закопчаваха. Това продължи много години наред, но за мой късмет, точно тук, в България срещнах страхотни приятели. Така започнах да виждам и хубавите неща и желанието ми да прекарам живота си тук се увеличаваше с всеки изминал ден.”, сподели Джавет пред ФрогНюз.


Още през 2004 г., когато момчето е едва на 16 г., пуска молба до Министерство на образованието, че иска разрешение да учи в българско училище, но получава отказ. Тук е моментът да кажем, че той владее пет чужди езика.


Българските приятели


“Чрез приятелите българи, които срещнах научих български и започнах да се интегрирам. Намерих си и работа в строителството, тъй като имах необходимите умение, не мога да слагам само кофражи и арматура. Имам и други умения, в нашия край съм учил килимарство”, казва мъжът







След 15 години чакане да види сина си, през 2015 г. умира и майката на Джавет. След смъртта й той се депортира там , след което се връща в България с виза, за да има право на известен период легално пребиваване. През това време среща жената на живота си, влюбва се в нея и вече може да се похвали с 3 години щастлив брак.


“Искаме да имаме и дечица, които да отгледаме тук, защото това е моята държава. Никъде не съм живял толкова много години, тук е преминал животът ми, но хората не ме приемат, казват “ти си черен, няма какво да правиш в тази държава”.


Стотици пъти Джавет е ставал жертва на насилие и побоища, а за бежанците, които нападат българи казва:


“Държавата има голям таван над тези бежанци, които са престъпници, за разлика от тези, които наистина търсят закрила. Хората, които са дошли да търсят закрила няма да нападат граждани на държавата, в която искат да уседнат. Тези бежанци, които нападат и бият българите, те са с гражданство и имат бизнеси.От друга страна защо не арестуват българите, които ограбват политическите бежанци, те отиват в държавата им, вземат им всичките пари и ги прекарват нелегално. Знам за организации, които отиват в Афганистан и взимат по 10 000 - 20 000 евро, хората вземат назаем тези пари, за да спасят децата си, да ги пратят в мирна държава. казва Нури. 







Той твърди, че лично познава много хора, които идват от Афганистан и Пакистан и веднага получават гражданство, но те са с връзки и закрила. 


“Реалните бежанци, които са избягали от родните си места, за да не ги убият, идвайки тук и незнаейки език дори не знаят какво е заповед. Те имат седем дневен срок, в който няма как да се ориентират какво да правят. Тези хора, които наистина са опасни, те са на свобода”, обяснява Джавет. 


В момента той се опитва да развива строителна фирма, но непрекъснато е заплашван от други предприемачи, получавал е дори заплахи за убийство. Отделно сформира сдружение, което да помага на бежанците, които попадат в държавата ни. Организира и културни събития за бежанци. 

 

Констанца Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5963 |03.04.2024 Стефан Гамизов: Борисов побягна пред вятъра, за да се спаси за Турски Поток . 2| 3314 |03.04.2024 Адв. Андрей Янкулов, АКФ: Важно е да се установи категорично – Божанов ли е печелил от МВР или обратното . 2| 3630 |01.04.2024 Евгений Кънев: Щяха да ни приемат в еврозоната догодина, ако беше останала "сглобката" . 8| 6018 |29.03.2024 С книгата „Путин, войната и ние“ ви предизвиквам: Докога ще се мразим, хора?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads